Saappaat jalassa: Laatupopulismia luonnosta jo kymmenen vuotta!

Näin se aika rientää! Päivälleen kymmenen vuotta sitten – ensimmäisessä blogissani – ihmettelin suomalaisen talven oikkuja. Marraskuun alussa oli ollut 20 astetta pakkasta. Ja joulukuun lopulla lumesta ja jäästä ei ollut tietoakaan.

Samasta aiheesta olisin voinut kirjoittaa varmasti joka vuosi uuden blogin. Totta kai sää vilahtelee kymmenen vuoden aikana tehdyissä tuotoksissa tuon tuosta, mutta Saappaat jalassa –blogini pääosassa on ollut eränkäynti. Erityisesti olen puhunut kalastuksesta ja metsästyksestä.

Oma poikkeava lukunsa kymmenen vuoden sarjassa on kevät 2009, jolloin raportoin neljän kuukauden ajan eteläamerikkalaisesta kulttuurista. Sinne palasin myös alkuvuodesta 2016. Kumma kyllä, en koskaan kirjoittanut blogiini raporttia Aconcaguan huiputtamisesta, vaan raportoin Bolivian viidakkokokemuksistani. Taisi kaikki ruuti palaa Facebook-päivityksiin ja matkasta tehtyyn Youtube-videoon.

Kilimanjaron huiputus vuodelta 2011 on sentään taltioitu tarkkoine kiipeilyohjeineen, samoin sen jälkeen suoritettu tonnikalareissu Sansibarin vesiltä. Niin ikään blogiarkistosta löytyy raportti safarilta Kenian Masai Maraan ja Nakura Parkiin. Myös Norjan vesiltä on vuosien saatossa kertynyt monta mieleenpainuvaa kokemuksia.

Ulkomailla suoritetut luontoaktiviteetit ovat tietysti aina kokemuksia, joista mielellään jakaa tietoa. Mutta ei aina. Tästä hyvä esimerkki on tämänsyksyinen kalastusretki Slovenian ja Kroatian vesille. Kirjoitin retkestä raportin, mutta jätin sen julkaisematta. Syy oli yksinkertainen: vaikka reissu oli ratkiriemukas, olisin siitä jotain julkaistaessani asettanut paitsi itseni myös kaverini naurunalaiseksi. Vaikka kuinka sanotaan, että tärkeintä ei ole saalis, vaan luonnossa oleminen, niin saaliitta jääminen ei ylitä ihan helposti meikäläisen blogikynnystä. Vaikka hauskaa olisikin.

Kymmeneen vuoteen mahtuu jaksoja, jolloin blogipäivitykset ovat olleet harvassa. Luonnossa on oltu aktiivisesti, mutta aina siitä ei ehdi kirjoittaa. Aina silloin tällöin olen ottanut blogissani myös kantaa luontoasioihin. Voinkin kokemuksesta sanoa, että helpoiten saa sosiaalisessa mediassa kommentteja, kun kirjoittaa susista.  Toki kommentaattorien kynä rupeaa laulamaan myös silloin, kun kyseenalaistaa catch and release –kalastusta.

Eniten olen vuosien saatossa kirjoittanut hirvenmetsästyksestä. Se lienee luonnollista, sillä hirvikantojen hoito vaatii hirviporukkaan kuuluvalta hirveästi aikaa. Kun hirven perässä on tahkonnut lähes poikkeuksetta syyskuun lopulta jouluun, kaikki muu luonnossa oleminen minimoituu.

Kymmenen vuotta on pitkä aika, mutta en ole katunut yhtä ainoaa luonnossa vietettyä päivää.  Toivottavasti saan kokea niitä vielä runsaasti lisää. Lupaan siis, että epäpoliittinen kansankiihotukseni luonnonihmeiden pariin ”laadukkaine” mielipiteineni jatkuu..

 

Pieni kokoelma aatoksista, joita Saappaat jalassa -blogisarjassa on 10 vuoden kuluessa syntynyt:

”Pilkkijän talvihan alkaa vasta silloin, kun ensimmäinen reikä on kairattu, takaa puhaltava tuuli vinkuu haalarin hupussa, ja pilkkireikään putoava siima jähmettyy tönköksi.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2006/12/29/taitaa-menna-madekausi-menojaan/

 

”Vuonna 2005 sudet tappoivat kanadalaisen opiskelijanuorukaisen.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2007/01/29/susi-jo-syntyessaan/

 

”Juuri kun Keski-Suomesta on alkanut kuulua positiivisia viestejä metsäkanalintujen runsastumisesta pitkään kestäneen taantumiskauden jälkeen, tehostuva puunkäyttö rajojemme sisäpuolella herättää huolen tunteita.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2007/02/23/teeri-ja-metsokin-tuntevat-nahoissaan-venajan-puutullimaksujen-korotuksen/

 

”Reppuni on pakattu. Sen sisällä on tuoreita havuja (kuusta ja katajaa), punainen hattu, punaiset liivit, kalvopuku, kalvokankaiset sormikkaat, kartta, kompassi, puukko, sytkäri, teleskooppivartinen makkarakeppi, pätkä narua ja laser-etäisyysmittari.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2007/09/26/kaikki-valmiina/

 

”Miehet, missä luuratte! Täällä raavas keski-ikäinen mies hakee seuraa kirveen kanssa.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2008/01/23/halkopiirin-paikka/

 

”Rapumiehenä minua ärsyttää minkki enemmän kuin supikoira, vaikka molemmat ovat pahoja pienpetoja, jotka järisyttävät ravintoketjua erityisesti vesilinnustoalueilla.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2008/03/30/minkki-on-viela-tiedettyakin-pahempi/

 

”Kun meikäläinen kokeilee kelaa kaupassa, jossa tuoksuu jigikumi, aseöljy ja hikisen kauppiaan kainalot, tapahtuu aina samanlainen ihme. Kampea käännettäessä mieleen nousee toinen toistaan hienompia maisemia. Tuulenvire heilauttaa kaisloja ja peilityyneen pintaan ilmestyy laajenevia renkaita poukaman tyvessä.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2008/07/17/zen-ja-kammella-veivaamisen-taito/

 

”Kertaava tuijotus kiikarin läpi, varmistin pois ja laukaus! Vedän liikkuvan liian nopeasti taakse, ja ensimmäinen hylsy jää pesään.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2008/08/13/nelja-valttamatonta-osumaa/

 

”Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk.) tahtoo metsiin lisää naisia ja nuoria pyssyjen kanssa. Mari puhuu järkeä.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2009/01/24/metsastys-pitaa-kaupallistaa-2/

 

”Ennen kuin kävin parin kaverin kanssa markkinoilla, meitä varoiteltiin tyyliin, että henki lähtee! Huoli väkivallasta ja ryöstämisen kohteeksi joutumisesta tuntuvat tämän päivän jälkeen suuresti liioitelluilta. Kotkan meripäivillä on rauhattomampaa kuin La Saladassa.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2009/04/06/la-salada-20-hehtaarin-piraattimarkkinat/

 

”Hengenvaaralliseen kipuamiseen turtui nopeasti, ja kun lopulta pääsimme vajaat 400 metriä Machu Picchua ylemmäs, Waynapicchun huipulle, avautui ympärillä maisema, jota on vaikea syövyttää mielestä. Machu Picchun kivirauniot, jyrkät viidakkorinteet, paljaat äkkijyrkänteet ja vajaat kilometri alempana virtaava Urubamba-joki tarjosivat silmäkarkkia koko rahan edestä.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2009/05/21/machu-picchun-ihme/

 

”Suomalaiset kuluttavat rahaa metsästykseen 220 miljoonaa euroa vuodessa. Keskimäärin metsästäjä kuluttaa harrastukseensa 950 euroa vuodessa.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2010/01/26/isalta-pojalle/

 

”Viisi vuotta sitten, noin 6,5 tunnin suunnistusosuuteni jälkeen, vannoin julkisesti, että en osallistu Jukolaan enää ikinä. Viisi vuotta kaiken muuttaa voi.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2010/06/20/kytajan-kiirastuli/

 

”Kun Edgar repäisi pohjanarun irti, merrasta valui puolensataa kuningasrapua kannelle. Valtavat otukset lähtivät heti vaeltelemaan täkillä.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2010/07/16/kuningasrapujen-piirittamana/

 

”Vaan perillä odotti huikaiseva kalastusmaasto. Komagelva kiemurtelee matalassa urassa, jossa vesi kiertää tämän tästä hienojen hiekkasärkkien molemmin puolin: helppoa perhokalastusmaastoa aloittelijallekin.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2011/08/28/komagelvan-perhomaastossa/

 

”Ja sitten äkkiä etuvasemmalta lentää puiden latvoja hipoen urosteeri suoraan yläpuoleltani ohi luoteeseen. Kuulen selvästi, miten se lyö siipiään vimmatusti korkeutta hakien. Ja kuin taivaan lahjana, sen vatsasta irtoaa pieni untuva. Sen leijuminen kohdalleni vajaasta kymmenestä metristä kestää sekunnin, kaksi.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2011/11/22/eras-ihmeellisimmista-metsastyspaivistani/

 

”Olen useasti toveripiirissäni todennut, että Suomessa on liikaa kotieläimiä. Koirat luen kahteen joukkoon: lampunvarjostimiin ja funktiokoiriin. Jälkimmäiset tarkoittavat eläimiä, jotka on hankittu tiettyyn tarkoitukseen: metsästykseen, pelastustehtäviin jne. Lampunvarjostimiksi kutsun kotieläimiä, jotka hankitaan terveen ihmissuhteen korvikkeeksi viihdekäyttöön.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2012/01/23/hirvikosken-susitragedia/

 

”Lemmenjoella reitit ovat tavallista selvemmät, kiitos paikalla mönkijöillä pöristävien kullanryöstäjien. Hauskoilta miehiltähän nuo kullankaivajat vaikuttavat, mutta vaikea se on ymmärtää, että kansallispuiston sydämessä saa vielä toistaiseksi kaivaa kaivinkoneilla kultaa.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2012/07/09/lemmejoella-tylsia-vuoria-kummastelemassa/

 

”Hirviseurueessa katsottiin kauden ensimmäisenä viikonloppuna enemmän alaviistoon kuin ikinä. Kiitos TrackerHunter, menetimme tämän vuoksi ainakin kaksi hirveä kinnerpuusta.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2013/09/30/tekniikka-petti-kaksi-menetettiin/

 

”Seurasin vierestä, kun kaveri  yritti kiskoa kalaa ylemmäs. Jonkin verran se onnistuikin, kunnes tuli tenkkapoo. Viidentoista minuutin väsyttely loppui räsähtäen, kun vapa katkesi ja siima irtosi otuksen nokasta. Oppaamme mukaan kyseessä oli todennäköisesti 30-40-kiloinen ruijanpallas.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2014/09/21/tammukkaa-iloisesti-finnmarkista/

 

”Se on taas tammikuu, eli mediassa puhutaan susista. Kymen Sanomissa kalatutkijana ja selkeäkielisenä kolumnistina korkealle arvostamani Sakari Kuikkakin kulkeutui kuivalla maalle.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2015/01/31/taajamien-luontotalebaanien-susihuutoja/

 

”Ei tainnut olla ensimmäistäkään sadepäivää hirvikauden aikana. Marraskuussa taisi sitten olla pari päivää ohut lumipeite, mutta sen jälkeen on ollut taas kesäinen meininki. Jouluaattona oli kuusi astetta lämmintä. Tapaninpäivänä satoi muutama lumihiutale ja lämpötila putosi vihdoin miinuksen puolelle ((-1 c).”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2015/12/27/hienon-eravuoden-omituinen-loppu/

 

”Kaveri ui vierelle ja rauhoitteli mieltäni sanomalla, että piranjat ovat joessa niin pieniä, että ne vain nipistävät, eivät syö. Siinä oli sitten mukava kroolailla synkkien viidakkolehvien varjossa. Linnut ja apinat huutelivat tiheän lehtivihreän suojista.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2016/03/13/lepakoita-ja-kokalehtia-bolivian-viidakossa/

 

”Olin nyt sellaisilla astraalitasoille, että oksat pois. Tähdet tuikkikivat kirkkaasti, mutta jalkojen alla näkyi vain valkoisia viivoja. Asfaltti imi kaiken valon. Aivan kuin olisi kävellyt tyhjän päällä. Autojakaan ei enää puolenyön jälkeen näkynyt.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2016/10/03/60-kilsaa-kavellen-ja-partaa-imien/

 

”Syketallenteen raportin mukaan sykkeeni oli reilut sata, vaikka istuin jähmettyneenä paikallani. Työnsin varmistimen varovasti pois päältä. Ase lepäsi vielä polvillani. Vain silmämunani liikkuivat.”

http://www.kouvolansanomat.fi/blogit/tieaho/2016/10/11/hirviosuma-hajuetaisyydelta/

 

 

Jätä vastaus