Koulutusta vapaaehtoistyöntekijöille

18.6.2017 4:00
Ideariihi vapaaehtoistyön kehittämiseksi.
Ideariihi vapaaehtoistyön kehittämiseksi.

Kuusankosken Retkeilijät järjesti 9.6. senioreiden vapaaehtoistyötä käsitelleen seminaarin Kuusankoskitalossa. Seminaari oli samalla paikallinen päätöstapahtuma EU:n Erasmus+-ohjelmaan kuuluvassa ”Plan Be: Aktiiviset seniorivapaaehtoiset” -projektissa.

Hankkeen aikana tuotettuja oppimateriaaleja esiteltiin isäntien omille osallistujille sekä 15 muun eri järjestön ja yhteisön edustajille, yhteensä 44 henkilölle.

Oppimateriaalit on laadittu vapaaehtoisten vertaisohjaukseen soveltuviksi, ja ne on testattu hankkeen osanottajamaissa Italiassa, Portugalissa, Sloveniassa ja Suomessa. Materiaaleja saa käyttöön Retkeilijöiden kautta.

Seminaarissa käsiteltiin myös aiheita ”Vapaaehtoistyön yhteiskunnallinen tilaus” ja ”Mikä vapaaehtoistyössä houkuttaa ja koukuttaa”, alustajina Anne Eriksson ja Irene Purtilo Kouvolan kaupungilta sekä Marjo Salmela Kansalaisareenasta. Lopuksi järjestettiin aivoriihi päivän aiheesta ja tutustuttiin ”Kymijoki Suomen taiteessa” -näyttelyyn Eero Niinikosken opastuksella.

Päivän esityksissä oli keskeistä uusien vapaaehtoisten hankinta, koska tarvittavan vapaaehtoistyön määrä lisääntyy yhteiskunnan palvelujen supistusten ja karsimisen seurauksena. Huolta koettiin myös nykyisten vapaaehtoisten jaksamisesta sekä vapaaehtoistyön koordinoinnin tarpeesta.

 | HELENA AROLA