Mainos: Leipomo Koppanen

Kaikki alkoi lihapiirakasta –virkeän viisikymppisen matkaan on mahtunut haasteitakin, mutta lihapiirakat ja täytekakut ovat aina tehneet kauppansa

Leipomo Koppasen perustamisesta tulee marraskuussa täyteen 50 vuotta.

Jani Koppanen on omistanut vanhempiensa perustaman perhefirman viimeiset 16 vuotta.

Tuskin on montaa kouvolalaista, jotka eivät ole haukanneet Leipomo Koppasen lihapiirakkaa. Niitä on leivottu 15 miljoonaa kappaletta, aina samalla reseptillä.

Jani Koppasen omistukseen perheyritys siirtyi vuonna 2004. Töissä hän on ollut leipomossa pienestä pitäen, kesäpoikana jo 9-vuotiaana.

– Tulin auttamaan äitiä, ja tänne jäin. Kun aloitin pomona 1999, ensimmäinen tehtäväni oli saada firma jaloilleen, Koppanen sanoo.

90-luvun lama oli leipomolle vaikea. Kaksi asiakasfirmaa jäi henkiin, muut kaatuivat.

– Nyt on vahva pohja, ja tilat käymässä ahtaiksi. Seuraava sukupolvi saa halutessaan laajentaa toimintaa.

Siihen kuuluvat pojat Jesse, 21, ja Jonatan Koppanen, 18. Jesse on leipomossa töissä ja Jonatan opiskelee alaa kokkikoulussa.

– Pojat ovat saaneet vastuuta niin kotona kuin leipomossa, jossa molemmat ovat olleet 15-vuotiaista asti kesätöissä, Koppanen sanoo ja näyttää kännykästään kuvan, jossa esikouluikäinen Jesse leipoo pikkupizzoja myyntiin.

Grillistä leipomoksi

Leipomo Koppanen on ollut alusta asti perheyritys. Sen tarina alkoi, kun Janin isä Eero Koppanen osti vaimonsa Marja-Leenan kanssa marraskuussa 1970 Tornionmäestä grillikioskin.

Pariskunta paistoi lihapiirakat itse. Pian Eero otti lopputilin varsinaisesta työstään leipurina ja hankki leipomotoimintaan soveltuvan kiinteistön Utista.

Koppasen lihapiirakka on täysin sama tuote kuin 50 vuotta sitten.

Ensimmäiset vuodet Eero sekoitti taikinat käsin. Lihapiirakat paistettiin rasva-altaassa avotulen lämmössä. Kun kilpailevat grillit halusivat ostaa samoja lihapiirakoita, rahat riittivät taikinakoneeseen.

– Leipomotoiminta alkoi viedä kaiken ajan, joten vanhempani myivät kioskin vuonna 1972 sedälleni Nipalle, Koppanen sanoo. Niin syntyi legendaarinen Nipan grilli.

Leipomo Koppanen toimi alkuun Utissa ja teki vain lihapiirakkaa. Valtatien laajennuttua leipomorakennuksen päälle koitti muutto nykyiselle paikalle Valkealan Jokelaan.

Isä kuoli vuonna 1980 ja äiti jatkoi leipomon yrittäjänä, kunnes Jani, yhdeksänlapsisen perheen nuorin poika, otti sen vastuulleen.

Makeissa leivonnaisissa on valinnanvaraa. Kuppileivokset koristellaan näyttävästi.

Juhlavuoden uusi kakkumallisto

Leipomoita tulee ja menee, mutta Koppanen on säilynyt. Liikeidea on pysynyt pitkään samana. Lihapiirakoita tehdään grillikioskeihin ja kakkuja valmistetaan juhlapöytiin ja kauppoihin. Sesonkina, äitienpäivänä, syntyy 800 kakkua.

Historian varrella töissä on ollut listojen mukaan ainakin 86 ihmistä kesätyöntekijät mukaan laskien.

– Voi niitä olla enemmänkin, Jani Koppanen sanoo.

Nyt vakituisia työntekijöitä on kahdeksan. Niihin lukeutuu Janin vaimo Marjo Koppanen, jonka voi nähdä leipomomyymälässä.

Leipuri-kondiittori Tuuli Väisänen koristelee konditoriatuotteita Koppasen leipomossa.

Leipomoala vaatii aamuvirkun luonteen. Ensimmäinen työntekijä saapuu vuoroonsa puoli kolmelta yöllä. Kuudelta leipomossa on jo täysi miehitys.

Vallitsevan koronatilanteen takia suunnitellut 50-kymppisjuhlat piti perua, mutta syntymäpäivien kunniaksi saadaan myyntiin uusi kakkumallisto. Sen on suunnitellut kondiittorikisälliksi opiskeleva Salla Kurki.

– Pari vuotta sitten uusitun oman nettimyymälän ja somemarkkinoinnin myötä konditoriatuotteiden kauppa on vilkastunut selvästi.

Leipomo Koppasen kakkuvalikoima laajenee syntymäpäivien kunniaksi, katso tästä:

Klikkaa Leipomo Koppasen verkkokauppaan makeille ostoksille!

Verkkokaupasta tilatut tuotteet ovat noudettavissa myymälästä tai yhteistyökumppaneilta. Tuotteita toimitetaan myös kotiinkuljetuksella lauantaisin klo 10-12.

Leipomo Koppanen, Teollisuustie 10, 45360 Valkeala.

Myymälä avoinna ma-pe 05-17, la 09-10. www.leipomokoppanen.fi P. 05 3633661 myynti@leipomokoppanen.fi

Facebook Instagram