Mainos: Intersport Kouvola

Ladut kutsuvat – varmista suksien luisto ammattilaisten vinkeillä

Intersport Kouvolasta hiihtovälineet hankkiva saa toimitustakuun suksille. Ne vaihdetaan, jos sukset eivät toimi odotetusti. Vanhat sukset voi voidella nyt ammattilaistason voitelukoneella.

Kouvolan Intersport on täyden palvelun suksikauppa, kauppias Petteri Savolainen kertoo. Sukset huolletaan ja voidellaan vaikka asiakkaan kauppareissun aikana latuvalmiiksi.

Mainos | Intersport Kouvolan kauppias Petteri Savolainen nosti suksimyynnin palvelutasoa ja hankki myymälään Reichmann Race Waxer -kuumavoitelukoneen.

– Koneella saadaan aikaan tasalaatuista ja ammattimaista jälkeä, Savolainen kertoo.

Suksivoiteisiin pätee sama kuin meikkeihin: vanhan päälle ei laiteta uutta. Ennen kuumavoitelua suksi puhdistetaan liikkeessä kunnolla. Liisteripohjaisen suksen puhdistus on työlästä ja aikaa vievää.

Suksia kannattaa huoltaa omatoimisesti nestemäisillä voiteilla, mutta 5–8 huoltokerran jälkeen suksipari kannattaa käyttää puhdistuksessa ja kuumavoitelussa.

Voitelupalvelu onnistuu saman päivän aikana myyjien kiireistä riippuen. Sitä odotellessa voi hoitaa vaikkapa muut kauppa-asiat.

– Käsittelyn jälkeen suksi on heti hiihtovalmis. Kaikki suksimyyjämme ovat saaneet koulutuksen myös suksien huoltoon.

Entinen maajoukkuehiihtäjä, suksivoidefirma Optiwaxin Jari Joutsen kävi kouluttamassa kauppias Petteri Savolaista ja Intersportin henkilökuntaa uuden voitelulaitteen käytössä.

Suksikaupoille hyvissä ajoin

Monella on kotona hyviä suksipareja, jotka kaipaavat vain kunnon perushuoltoa.

Yhdellä hyvin huolletulla suksiparilla hiihtää tuhansia kilometrejä, mutta jossain vaiheessa runko väsähtää ja menettää jäykkyysominaisuuksia.

– Uusia suksia kannattaa tulla sovittelemaan hyvissä ajoin ja ajan kanssa. Ei vasta silloin, kun ensilumi sataa. Kun ei ole ruuhkaa, myyjämme ehtivät opastaa paremmin voitelusta ja omatoimisesta huollosta, Savolainen sanoo.

Viime talvena sukset tyhjenivät kauppojen hyllyiltä. Rahtiliikenne maailmalla on yhä sekaisin, mutta ainakaan vielä se ei suksien ja monojen hinnassa näy.

– Olen ennakoinut niin, että tavaran pitäisi riittää. Vähän riskillä, mutta kauppa ei kannata, jos on tyhjät seinät, tuumaa Savolainen, joka on ollut Kouvolassa kauppiaana nyt vuoden verran. Sitä ennen hän teki suksikauppaa Kuopiossa 30 vuotta.

Intersport Kouvolan suksimyyjiä koulutetaan aktiivisesti ketjun ja maahantuojien toimesta.

– Tälläkin hetkelläkin myyjämme Olli Kaijansinkko on Vierumäellä Lajimestari-koulutuksessa, päälajinaan hiihto.

Suksikaupoille kannattaa suunnata mahdollisimman pian. Viime talvena hyllyt tyhjenivät, eikä kaikille halukkaille riittänyt välineitä.

Suksenostajalle vaihtotakuu

Fischer, Saloman, Peltonen, Karhu ja Rossignol. Intersport Kouvola edustaa montaa laatumerkkiä.

– Suosiossa ovat nyt karvapohjasukset. Myydyistä suksista niiden osuus on yli 90 prosenttia, Savolainen kertoo.

Joskus sopiva suksipari löytyy heti, mutta helposti suksia ja monoja valitessa vierähtää tunti myyjän asiantuntevassa opastuksessa. Suksen valintaan vaikuttaa hiihtäjän koko, hiihtotapa ja -tyyli.

– Suksen oikea jäykkyys on tärkeä varsinkin karvapohjasuksissa. Kaikille löytyy kyllä sopiva suksipari. Jos murtsikkasuksi ei toimi toivotusti, niin lupaan vaihtotakuun. Luotan ammattitaitoiseen henkilökuntaan. Tähän mennessä ei ole tullut montaa paria takaisin.

Vinkkejä suksihuoltoon

Sukset pitää harjata puhtaaksi jokaisen hiihtolenkin jälkeen.

Ennen voitelua suksen pohjat pitää aina puhdistaa.

Nestemäisten pikavoiteiden lisäksi välillä tarvitaan kuumavoitelu raudalla tai voitelukoneella.

Suksien lisäksi myös lumilaudat ja laskettelusukset voi huollattaa voitelukoneella.