Tiedätkö, mikä Kotkan puistoista oli aikoinaan urheilukenttä? Entä mitä teinit pitivät takataskuissaan 70-luvulla? Kurkkaa Vellamo-kanavan uusimpaan Kymenlaaksomme-teemaan ja opi uutta kymenlaaksolaisuudesta

Vellamo-kanava antaa Merikeskus Vellamon näyttelyistä maistiaisia, joita voi nauttia vaikka kotisohvalla tai bussimatkan aikana. Uusimpana sisältönä Kymenlaaksomme-teema tuo esille erilaisia näkökulmia ja tarinoita alueen kulttuuriperintöön. Teeman alla yhdistyvät Kymijoen kuohut, alueen teollisuuden kiihkeä rytmi, rannikon satamien syke ja itäisen Suomenlahden saaristolaiselämä.

Mainos | Tämän uuden teeman lisäksi Vellamo-kanavalta löytyy myös materiaalia, joka täydentää Merikeskus Vellamon näyttelyiden sisältöä. Kanava on ikään kuin museon digitaalinen jatke.

– Näyttelyiden tutkimus- ja suunnitteluvaiheessa syntyy yleensä valtavasti aineistoa. Sitä joudutaan matkan varrella karsimaan, sillä museon seinät tulevat vastaan, sanoo tutkija Elina Pylsy-Komppa Kymenlaakson museosta.

Lokakuussa 2020 julkaistun Vellamo-kanavan ensimmäinen sisältö on rikastuttanut Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyä. Tarjolla on esimerkiksi videoita museon kulisseista sekä hylyistä nostettujen esineiden 3D-malleja.

– 3D-mallit on toteutettu avoimella datalla, joten niitä voi hyödyntää omiin tarkoituksiinsa, vaikka pelinkehittämiseen.

Kanavan tuorein sisältö on Kymenlaaksomme-teema. Sen artikkelit liittyvät entisaikojen kymenlaaksolaisten nuoruuteen sekä Kotkan satamaan ja puistoihin. Lisäksi teeman alta löytyy kuvaus Haminan Kuorsalon koulusta. Kotka, Kouvola, Pyhtää, Hamina, Virolahti ja Miehikkälä muodostavat kaakkoissuomalaisen maakunnan, jonka tarinoita Kymenlaakson museo alueellisena vastuumuseona kertoo.

Teemasta löytyy myös Kymenlaakson museon Flickr-kuvapalvelussa julkaisemia valokuvia. Flickr-palvelussa kuvia voi selata tai ladata omaan käyttöön.  Kuvat on avattu CC BY 4.0 -lisenssillä, joten niitä voi käyttää vapaasti, kunhan mainitsee kuvaajan sekä lähteenä Kymenlaakson museon.

Digitaalisuus ei ole oma saareke kivijalkamuseon rinnalla, vaan osa Merikeskus Vellamon museoiden toimintoja. Vellamo-kanavalta löytyy niin kevyttä kuin syvällistäkin digitaalista aineistoa, jota voi tutkia ennen näyttelykäyntiä, sen jälkeen tai muuten vain. Kuka tahansa voi syventyä kotisohvalla vaikkapa meriarkeologian maailmaan.

– Opettajat ja opiskelijat voivat hyödyntää sisältöjämme, sillä ne perustuvat luotettavaan ja tutkittuun tietoon kuten näyttelymmekin, Pylsy-Komppa kertoo.

Vellamo-kanavaa on ollut kehittämässä iso tiimi. Sen lanseeraus mahdollistui, kun Kymenlaakson museo sai vuonna 2020 Googlen Haminan datakeskukselta yhteisötukea Kulttuuriperintö avoimeksi -projektiin. Nykyisin Vellamo-kanavan sisältöjä tuotetaan osana Vellamon näyttelyprojekteja sekä muita kulttuuriperintöpalveluja.

– Digitaalisuus on luonteva osa museotyötä. Osa materiaalista tuotetaan suoraan Vellamo-kanavalle. Luotamme, että monipuolinen sisältö löytää yleisönsä.

Tervetuloa tarinoiden taajuudelle! Tästä pääset sukeltamaan suoraan uusimpiin sisältöihin .

Vellamo-kanava

Merikeskus Vellamo

Tornatorintie 99, 48100 Kotka

Vellamo-kanava

Vellamo-kanavalla voit uppoutua vähän syvemmälle Merikeskus Vellamon teemoihin, vaikka kotisohvalta käsin.