Tiedätkö helpon tavan säilyttää kiinteistösi arvo? Katso tästä ammattilaisten vinkit niin rakennuksille kuin terasseillekin

Ulkomaalauksella vaikutat kiinteistösi arvon säilymiseen ja homma on helpompaa kuin luulet. Katso perusasiat kuntoon ja olet valmis tarttumaan pensseliin! Pihapiirin ilmeeseen saa nopeasti piristystä myös pienempien yksityiskohtien värivalinnoilla. Tiesitkö, että terassillekin on saatavilla värillisiä käsittelyaineita ja väsyneet betonilaatatkin voivat vaihtaa väriä?

Mainos | Huoltomaalaus on parasta arvon ylläpitoa mitä voi pienellä rahalla voi itse tehdä, toteavat Kouvolan ja Kotkan K-Rautojen ammattilaiset.

Silmää hivelevä, huoliteltu julkisivu lisää viihtyisyyttä. Tasaisin väliajoin tehdyt huoltotoimet lisäävät käyttövuosia. Pienellä panostuksella on myös mahdollista saada aivan uutta ilmettä pihapiiriin. Esimerkiksi vastamaalatuilla ikkunakarmeilla vaikuttaa koko talon ilmeeseen, ja sutia kulahtaneeseen pihakivetykseen näyttämällä saa pihaan tultaessa wow-efektin aikaiseksi.

Ennen kuin sisustat kesäkeitaasi kesäkuosiin, käännä katse rakenteisiin ja pintoihin. Alkukesä on hyvää aikaa huoltopesulle sekä -maalaukselle. Pidentämällä käyttöikää pienin keinoin säästyy isosti eurojakin. Ekologisilla tuotteilla pintakäsittely on myös vastuullista.

Valitse tuote kohteen mukaan

Kaiken A ja O on valita oikea tuote oikeaan paikkaan. K-Raudan laajasta valikoimasta löytyy helppokäyttöisiä tuotteita joka kohteeseen. Tuotteet ovat turvallisia sekä ihmisille että ympäristölle.

– Helpoimmalla pääsee, kun valitsee saman tuoteperheen tuotteet, neuvoo K-Rauta Kouvolan maalimyyjä Elina Elo.

Tuoteviidakossa ei tarvitse selviytyä yksin, K-Raudan ammattilaiset auttavat, antavat vinkkejä ja ohjaavat oikeiden välineiden valintaan.

Katso täältä oikeat tuotteet joka kohteelle.

Huolletulla terassilla on helppo nauttia kesästä

Terasseja on rakennettu pari viime kesää vinhalla vauhdilla, ja nyt viimeistään on aika huolehtia niiden kestävyydestä jatkovuosiksi. Kesäpihan puisten materiaalien säännöllinen öljyäminen hoitaa ja suojaa, mutta öljyn kanssa ei kannata turhaan läträtä. Tärkeintä on ensin tarkistaa puun vastaanottokyky. Käsittelyä varten puun on oltava riittävän kuiva. Liiallisella öljyämisellä puun pintaan muodostuu hilseilevä kalvo.

– Jos puu ei ime vettä, ei se ime käsittelyaineitakaan, kiteyttää K-Rauta Kotkan maaliasiantuntija Jani Pulkkinen.

Jokakeväinen harjaus ja vesipesu paljastavat huoltotarpeen. Jos terassille on eksynyt ei-toivottua kasvustoa, pesu tarkoitukseen suunnitelluilla aineilla on tarpeen. Valkaisevan pesun jälkeen terassi tulee aina öljytä, muutoin käsittelyväliksi riittää Pulkkisen mukaan joka toinen vuosi.

Jokaiselle käyttökohteelle vihanneslaatikoista laitureihin löytyy omat turvalliset öljynsä. Puisia puutarhakalusteitakaan ei sovi unohtaa. Jani neuvoo valitsemaan sävytetyn vaihtoehdon, joka suojaa puuta myös uv-säteiltä.

– Varsinkin terassinkäsittelyyn kannattaa valita sama tuote ja sävy kuin edellisellä kerralla, ettei pinnasta tule kirjava.

Pihan piristys on mahdollista toteuttaa pikkurahalla. Terassin käsittelyn yhteydessä vanhat, väsähtäneet betonilaatatkin saavat uutta eloa kivikuullotteella, neuvoo Kouvolan K-Raudan Elina.

Lue lisää puupintojen käsittelystä.

Tarkkana värisävyn kanssa

Oli kohde mikä tahansa, ennen sutiin tarttumista on syytä olla malttia matkassa. K-Raudasta saa apua värivalintaan ja esimerkiksi pihapiiristä napatut kuvat auttavat myyjää hahmottamaan kokonaisuutta. Ammattilaisilta voi myös tilata ulkovärisuunnitelman, jossa on kaikki yksityiskohdatkin huomioitu.

Ympäristö ja luonnonvalo vaikuttavat valintaan, tietää K-Rauta Kotkan remonttimestari Ursula Nurminen-Piira. Tummat sävyt sulautuvat paremmin luontoon ja vaaleat aukeille paikoille. Taajamissa tulee huomioida paikkakunnan omat aluekohtaiset säädökset.

Kouvolan K-Raudan Elina vinkkaa hyödyntämään K-Raudasta löytyviä väripalikoita. Mieluinen värisävy kannattaa käydä varmistamassa ulkona.

Kun sopiva sävy on löydetty, hän kehottaa maalaamaan ensin helposti siirrettävän levyn, jolla väriä voi tarkastella oikeassa ympäristössä, läheltä ja kaukaa.

– Reilulla kympillä saa testaukseen sopivan puolen litran Cello Wintex-maalipurkin sävytettynä.

Ja ei kun maalaushommiin!

– Aloita pienestä, esimerkiksi terassin kaiteesta. Jos homma sujuu ja on mukavaa, voi siirtyä isompiin pintoihin, neuvoo Ursula.

Hyvä tartuntapinta huoltomaalille saadaan Kouvolan K-Raudan myyjä Tomi Kanervan neuvoilla: Kaavi kaikki irtoava maali ensin pois, pese homeenpoistoaineella ja anna vaikuttaa, hankaa puhtaaksi. Huuhtele vedellä ja anna kuivua.

Tomi kannustaa myös kunnollisten välineiden hankintaan. Laudan leveys eli 100–120 millimetriä on sopiva mitta sudille, yksityiskohdille riittää 75 mm.

– Hyvä sivellin nostaa ja luovuttaa enemmän maalia ja näin ollen riittää kerralla isommalle alueelle. Synteettiset harjakset säilyttävät kimmoisuutensa ja toimivat erinomaisesti vesiohenteisten maalien kanssa.

Elina ja Tomi kannustavat tutustumaan pintaan tarkemmin ennen maalikaupoille suuntaamista, koska aiemmin käytetty maalityyppi vaikuttaa valintaan. Vesiohenteinen maali on joustavaa ja irtoaa liuskoina, kun taas liuotinohenteinen öljymaali hilseilee rapsakkoina paloina. Pääsääntöisesti vesiohenteinen sopii myös öljymaalin päälle, mutta K-Raudan myyjiltä on hyvä varmistaa valinta, varsinkin jos on vähänkin epävarma.

Paras sää ulkomaalaushommiin on puolipilvinen, noin 15–20 asteen lämpötila. Maalattava kohta kannattaa valita auringon liikkeet huomioiden, ettei pilvistä repeävä taivas heti paljasta porottavaa kuumuutta tuoreelle maalipinnalle.

– Kevät ja alkukesä ovat erinomaista aikaa maalausprojektille. Loppukesästä ilmankosteus kasvaa. Maali tarttuu parhaiten kuivaan pintaan ja tarvitsee myös aikaa kuivumiselle, Ursula neuvoo.

Isojen pintojen kuten talon maalauksessa edetään ylhäältä alaspäin. Lautojen päihin kannattaa sipaista maalia ennen laudan maalausta. Ikkunat on hyvä muistaa suojata ennen aloittamista.

Talon kivijalkaa ei kannata unohtaa. Sokkelin maalauksella viimeistellään ryhdikäs ulkoasu talolle. Huoltomaalausta tarvitsevat myös kovimmalla koetuksella olevat ikkunapielet, kaiteet ja ovet.

– Yksityiskohtien maalauksella saa nopeasti freesimmän ilmeen. Väripalikoilla värejä vertaillessa löytyy helpoiten ilmettä sopivasti kirkastava värivalinta, Elina sanoo.

Katso kattavat ohjeet talon maalaukseen tästä.

K-Rauta Kotka, Jumalniementie 5, Kotka, p. 044 790 0900

https://www.k-rauta.fi/myymalat/kotka

K-Rauta Kouvola, Kauppakeskus Veturi, Tervasharjunkatu 1, Kuusankoski, p. 029 030 4200

https://www.k-rauta.fi/myymalat/kouvola

K-Rauta Inkeroinen, Meijerinkuja 2, Inkeroinen, p. 057 445 290 https://www.k-rauta.fi/myymalat/inkeroinen

Lue lisää