Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rohkeutta investointeihin ja katse eteenpäin haasteellisinakin aikoina – ”Voivottelu ei auta, pitää toimia”

Julkisuudessa on puhuttu kuluttajien selviämisestä poikkeuksellisen inflaation keskellä. Mutta miten paikalliset yritykset selviävät? Miten ne pystyvät jatkamaan toimintaansa kustannusten noustessa pilviin materiaalipulan keskellä? Kouvola Innovation päätti selvittää yritysten nykytilaa pystyäkseen auttamaan heitä entistä paremmin. Metallipaja Jet-Steel sai merkittävää apua investointituen hakuun.

Mainos | Valkealaisen Jet-Steel Oy:n toimitusjohtajalle Sami Korhoselle helmikuun 24. päivä oli henkilökohtaisesti raskas. Aiemmin Pietarissa vietetyt 9 kuukautta toivat naapurimaan tutuksi.

– Meillä ei ole viime vuosina ollut Venäjälle päätyviä isoja projekteja. Muutama pieni kylläkin, ja ne jouduin perumaan. Asiakkaat olivat onneksi hyvin ymmärtäväisiä.

Koronan heikentämä talousnäkymä on tuntunut metallipajayrityksen arjessa. Teollisuudelle esimerkiksi asiakkaan mittojen mukaan valmistettavia, korrosioivien ilmamassojen liikuttamiseen tarkoitettuja ohutmetallituotteita on kymenlaaksolaisilla tehtailla käytössä. Ruostumattomasta teräksestä valmistetuttuja eri kokoisia putkia ja kanavia, paineettomia säiliöitä ja muita levytuotteita toimitetaan Valkealasta pääosin ympäri maailmaa. Venäjän hyökkäys ja sille asetetut pakotteet toivat mukanaan epävarmuutta ja energiakriisin.

– Pari vuotta oli jo ehditty harjoitella epävakaan toimintaympäristön kanssa. Materiaalien saatavuusongelmat ja hintojen kova heittely ovat pakottaneet miettimään hankintakanavat osittain uusiksi ja etsimään uusia mahdollisuuksia.

Jet-Steelin kaksi hallia ovat lämmenneet maakaasulla ja suoralla sähkölämmityksellä. Venäjän sotatoimet vauhdittivat jo aiemmin suunniteltuja siirtoja vihreämpään energiaan. Myös nykyinen sähkön hinta tekee yritystoiminnasta vähintäänkin haasteellista.

– Ilman voimassa olevaa, määräaikaista sähkösopimusta ei liiketoiminta tämänhetkisellä energianhinnalla olisi kannattavaa. Viivan alle ei jäisi mitään, Sami toteaa.

Joulukuusta alkaen hallit lämpenevät maalämmöllä, ellei mitään yllättävää tule vastaan. Yhdessä tulevan uuden lämmöntalteenoton kanssa saadaan aikaiseksi merkittävät säästöt. Projekti käynnistettiin hyvissä ajoin, omalla riskillä. Ja onneksi käynnistettiin, sillä selvitystyökin maakaasun korvaajalle vei aikaa. Pidempi harkinta-aika olisi tietänyt kuukausien jonotusta toteutuakseen. Komponenttipula vaikuttaa myös maalämpöyritysten toimintaan.

Paikallinen elinkeinoyhtiö Kouvola Innovation oli apuna investointitukea haettaessa.

– Saimme Kinnolta hyviä neuvoja ELY-keskukselle laadittavan investointituen hakuun, jolla saimme katettua 30 prosenttia energiaremontin kustannuksista. ELY-keskuksen edustaja tuli tutustumaan toimintaamme, ja saimme keskustella hänen kanssaan suoraan, Sami kiittelee.

Pahinta on epävarmuus

Aiemmin varmat tavarantoimittajat ovat joutuneet myymään ei-oota. Tuttujen yhteistyökumppanien rinnalla on täytynyt hankkia uusia. Hinnat ovat jatkuvassa turbulenssissa toimitusvaikeuksien myötä. Ne heittelehtivät päivästä toiseen jopa satoja prosentteja, joten aiemmin 15 sentin kilohintaero toimittajien kesken voikin huomenna olla 1,5 euroa. Jet-Steelille epävarmat markkinat tuovat ylimääräistä painetta.

– Sovimme kaupat jopa kuukausia ennen tilausten konkreettista tuotantoa. Tarjouksiin on pitänyt lisätä lauseke, että materiaalihinnat tarkastetaan tilauspäivänä. Riskit ovat kasvaneet. Jos odotamme tilauspäivään, saattaa tarvitsemamme materiaali ollakin loppu.

– Hurjimmat ajat näyttävät silti olevan takanapäin, Sami huokaisee.

Jet-Steelin vuosi on ollut työntäyteinen, mutta muutamia vuosia jatkunut, vähintään puolen vuoden täynnä oleva tilauskanta, on huvennut parin kuukauden näkymiin. Positiivisia huhuja ensi vuodesta on kuitenkin liikkeellä tutuilta yhteistyökumppaneilta.

– Kukaan ei tiedä millainen maailma on esimerkiksi viikon kuluttua, mutta turha murehtiminen ja voivotteleminen ei auta.

Valkealassa jatketaan juuri hankitun uuden koneen käyttöönottoa. Sami uskoo paineettomien säiliöiden tuotantoon parannuksia tuovan koneen tuovan myös lisäpontta liiketoimintaan.

Kuljetus- sekä työkoneyrittäjä! Tutustu polttoainetuen hakuun tästä.

Selvityshankkeen rahoitti Kymenlaakson Liitto Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -määrärahasta.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.