Lukijalta: Huono uutinen on hyvä uutinen

On totta, että huono uutinen myy paremmin kuin hyvä uutinen. Me suomalaiset myös odotamme huonoja uutisia, se tuntuu niin mukavalta.

Sosiaalinen media on oma juttunsa. Pekka Lakka totesi äskettäin Kouvolan Sanomissa, että ”sosiaalisesta mediasta on pahimmillaan tullut henkisen teloittamisen areena, jossa räyhääminen on sankarillista”.

Suomi on satavuotisen itsenäisyytensä aikana kulkenut pitkän tien köyhästä maatalousmaasta arvostetuksi hyvinvointivaltioksi. Jari Lindström sanoi seuraavasti: ”Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ei ole virheetön eikä täydellinen. Mutta silti se on, näin väitän, yksi maailman parhaimmista ja parhaiten toimivista yhteiskunnista.”

Suomi on neljättä vuotta peräkkäin maailman onnellisin maa YK:n raportin mukaan. Oman onnellisuuden arviointiin vaikuttavat bruttokansantuote, luottamus, turvallisuus, hallinnon tehokkuus, luonto, tukiverkostot ja terveys jne. Bruttokansantuote asukasta kohti on Suomessa noin 50 000 dollaria, kun vastaava luku kaikkien valtioiden osalta on noin 11 500.

Seuraavassa eräitä ajatuksia, joita voi itse kukin arvioida:

Toimittaja Saska Saarikoski: ”Liberaalina ihmisenä ajattelen, että maailma on pääosin muuttunut parempaan suuntaan, mutta en voi olla tuntematta tiettyä myötätuntoa niitä kohtaan, joiden mielestä muutokset ovat olleet liian nopeita.”

Roomalainen filosofi Seneca: ”Ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään. Niihin, jotka kulkevat edellä saaden jotain aikaan ja niihin, jotka kulkevat perässä ja arvostelevat."

Ekonomisti Sixten Korkman: ”Suomen EU-hyöty on 13 miljardia euroa/vuosi. Hyöty syntyy EU:n sisämarkkinoista.” Tämä sisämarkkinoiden merkitys monesti unohdetaan. Lähes miljoona työpaikkaa Suomessa on riippuvainen viennistä ja turismista. EU:n elvytysraha puhututtaa, mutta voihan tulla päivät, jolloin Suomi kaipaa EU-solidaarisuutta.

Abraham Lincoln: ”Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa, joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa, mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa. Jos äänestäjän tunteet ovat puolellasi, et voi epäonnistua”.

Ja sitten Joseph Goebbels: ”Jos valhetta toistaa tarpeeksi usein, se muuttuu totuudeksi.” Euroopalle kävi huonosti mm. Goebbelsin puheiden takia.

Sauli Niinistö: ”Pitää osata itse pysähtyä edes hetkeksi, ajattelemaan. Vaikka vain, että missä minä nyt oikein olenkaan mukana.”

Raimo Sailas: ”Kaikki puolueet makaavat päällekkäin hyvinvointivaltio-käsitteen päällä niin, että se tukehtuu siellä alla.” Tämä tulee vastaan, kun koronasta toivumme ja talouden tervehdyttäminen aloitetaan. Syntyy irtopisteiden keräämistä ja lannanajoa ilman perälautaa.

Kuntavaalien kohdalla on tilanne muuttunut. Ennen ehdokas mietti, riittääkö aika ja kestävätkö istumalihakset. Nyt joudutaan miettimään, uskaltaako lähteä mukaan. Ilmeisesti tarkoituksella demokratiaa yritetään kaventaa törkypuheilla.

Kaikki arvostus niille, jotka lähtevät ehdokkaiksi. Samoin kiitokset koronan etulinjassa oleville.

Tuure Ainikkamäki, Kouvola

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka