Lukijalta: Kouvolaan tarvitaan oma Kymsoten erikoisleikkausyksikkö tulevalla valtuustokaudella

Kouvolalainen, haluan sinun miettivän seuraavaa tilannetta omalla kohdallasi. Sinulla on välitöntä leikkaushoitoa vaativa äkillinen sairastuminen, joka hoitamattomana yli 24 tunnin kuluessa vie sinut arkkuun. Haluat saada avun heti ja soitat 112, kun tarvitset ambulanssin viemään sinut leikkaavaan sairaalaan eli Kotkaan. Saavut perille VT15 kapeilla teillä hämärän rajamailla ja hoitohenkilöstö tekee parhaansa mukaan diagnoosia jo matkalla. Leikkausjono ja helpotus odottavat pian. Entäpä jos sinun leikkauksesi ei olekaan päivän akuutein, kuten minulle kävi viime viikolla.

Sinun henkesi voidaan pelastaa 24 tunnin kuluessa. Toisen kohdalla se on 12 tuntia ja kolmannen, juuri liikenneonnettomuudessa olleen kohdalla puhutaan tunneista niin luu jää kouraan. Tiesittekö, että Kotkan sairaalassa on vain kaksi leikkaavaa lääkäriä, joista yksi hätäpäivystyksessä ja toinen leikkaussalissa?

Leikkauksia tehdään ja potilaita hoidetaan lähes kellon ympäri jokaisena viikonpäivänä niukin resurssein johtuen Kymsoten säästökuurista kiinteistössä, jossa niin potilaat kuin henkilöstökin joutuvat sisäilmaongelman laiskan hoitamattomuuden vuoksi vaaraan. Ei ole nimittäin kivaa heikkona leikkauksen jälkeen yrittää niistää hyytynyttä verta päivittäin osastolla vain siksi, että kiinteistöä ei ole viitsitty hoitaa ja tänne meitä kouvolalaisia ajetaan hoitoa saamaan. Kysyn vain kuntalaisena ja ehdokkaana: Onko tässä mitään järkeä, kun Kouvola omistaa enemmistön 67 % Kymsotesta?

Nykyistä valtuustokautta YouTube-lähetyksien kautta kiinnostuneesti seuranneena päällimmäisenä on jäänyt mieleen valtuustoryhmien ja valtuutettujen valittaminen aiheesta kuin aiheesta sekä vahvat ideologiset ristiriidat. Olisi paljon parempi, jos yhdessä lopettaisimme ainaisen valittamisen ja aloittaisimme välittämisen omasta kunnastamme, yhteisöstämme, elinkeinorakenteestamme ja toisistamme olipa sitten sydän oikealla, vasemmalla taikka keskellä, kunhan se sykkii kotiseuturakkautta.

Kouvolan talous on vaikeassa tilanteessa koronasta huolimatta. Menokohteita piisaa ja niistä säästöjen löytämisen tarve on kriittinen. Kuitenkin me voimme kuntalaisina myös tehdä toisin ja haastankin jokaisen miettimään omalla kohdalla seuraavaa kysymystä: ”Olenko itse valmis tukemaan uuden leikkaussairaalan rakentamista 1000 € ja tarjoamaan sillä ratkaisua poliittiseen ikuisuusongelmaan?”

Minä ja me Liike nytin Kouvolan hallitus olemme ja haastammekin muut puolueet, ehdokkaat sekä kuntalaiset suunnittelemaan yhteiskehittämisen keinoin kohdennettua joukkorahoituskampanjaa, jonka avulla luomme käyttäjälähtöisiä ratkaisuehdotuksia tulevan valtuuston käyttöön tämän ongelman ratkaisemiseksi. Tämän yhteiskehittämisen pystyy hoitamaan kaupungin osin omistaman Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun eli Xamkin osaava palvelumuotoilun henkilökunta sekä opiskelijat Kouvolan kampuksella jo tulevan syksyn aikana.

Kouvolassa eli pohjoisessa Kymenlaaksossa asuu vain 444 kuntalaista vähemmän kuin koko eteläisessä kymenlaaksossa Tilastokeskuksen ja Kymenlaakson Liiton mukaan 1.1.2021. Meille on siis keskimäärin yksi leikkaava lääkäri Kymsotessa noin 82 000 kuntalaista kohti.

Nyt tuntuu onnekkaalta, että pääsin leikkaukseen 15 tuntia sairaalaan tulon jälkeen tiistaina 30.3.2021 aamuyöllä ja kuntoutuminen kotona alkoi viiden Koksissa vietetyn kivuliaan yön jälkeen lauantaina 3.4.2021. Kiitos minusta huolehtineille ensihoitajille, sairaanhoitajille ja lääkäreille, jotka teette järjettömän kovaa duunia minimiresurssein heikkokuntoisessa kiinteistössä. Meidän tulee vaatia parempaa ja valinnat tehdään kesän kuntavaaleissa.

Riku Happonen

vaaliehdokas, Liike nyt

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka