Pääkirjoitus Alkoholin kulutus on vähentynyt, mutta ongelmajuominen on kasvussa – Korona-aika koettelee turvaverkkojen kestävyyttä

Korona-ajan kaikkein pahimmat uhkakuvat alkoholin kulutuksen suhteen eivät ole toteutuneet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suomalaisten alkoholin kokonaiskulutus vähentyi viime vuonna 5,2 prosenttia. Vuonna 2020 yli 15-vuotiaat kuluttivat keskimäärin 9,2 litraa sataprosenttista alkoholia.

Tilasto on kansanterveyden näkökulmasta rohkaiseva. Sen taakse kätkeytyy kuitenkin synkempiä havaintoja. Korona-aika koettelee eri tavoin eri ihmisryhmiä. THL:n raportista selviää, että suhteellisen vähän alkoholia aiemmin käyttäneet ovat vähentäneet korona-aikana juomistaan, mutta ongelmakäyttäjät ovat juoneet entistä enemmän.

Ongelmien kärjistyminen on näkynyt myös poliisin toiminnassa. Talven ja kevättalven aikana poliisille on tullut vielä enemmän kotihälytystehtäviä kuin keväällä 2020. Suuri osa tehtävistä on johtunut metelöinnistä, mutta myös poliisin tietoon tulleet perheväkivaltatapaukset ovat lisääntyneet. THL:n vauvaperheille suuntaamassa kyselyssä selvisi, että korona-aikana puolisoiden välinen läheisyyden tunne on vähentynyt ja väkivallan todennäköisyys kasvanut.

Yhteiskunnan ja perheiden turvaverkkojen kestävyyttä koetellaan nyt ennenkuulumattomalla tavalla. Korona-ajan alussa kansalaiset olivat huolissaan siitä, lisääkö eristäytyminen keskivertosuomalaisen tissuttelua, sohvalla lojumista ja stressiä. Nyt näyttää siltä, että perusterveelliset elämäntavat ovat pitäneet pintansa. Keskivertokansalainen voi hyvin. Samalla pitäisi kuitenkin huolehtia niistä, joilla isommat elämänhallinnan ongelmat ovat vaikeutuneet.

Työpaikoilla täytyy kiinnittää huomiota etätyöläisten jaksamiseen. Myös sukulaisten ja ystävien hyvinvoinnista on huolehdittava, vaikka kasvotusten tapaamiset ovat vähentyneet.

Alkoholinkäytön suhteen on syytä muistaa myös se, että Kaakkois-Suomen maakunnissa juodaan keskivertoa enemmän. Kokonaiskulutuksessa Etelä-Savo ja Etelä-Karjala olivat viime vuonna kärjessä Lapin jälkeen. Kymenlaakso oli listan viides.

Aapo Mentula

aapo.mentula@kouvolansanomat.fi