Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hallitus antoi toivoa, mutta jossittelua on vielä turhan paljon koronarajoitusten purkamisessa

Hallituksen koronarajoitusten purkusuunnitelma on utuinen. Pääministeri Sanna Marin (sd.) adjutantteineen lausui perjantaina tiedotustilaisuudessa paljon useammin sanan jos kuin sanan kun. Toki tautitilanne ja sen ennakointi on vaikeaa, mutta enemmän konkretiaa odotettiin.

Hallitus ongelmoi purkutoimia myös periaatteellisten kysymysten kautta. Sanna Marin suhtautuu negatiivisesti rokotepassin käyttöön, koska se sotii hallituksen tasavertaisuuslinjausta vastaan. Tasavertaisuus pandemian hoidossa on kaunis mutta mahdoton ajatus. Jos rokottamisessa toteutuisi täydellinen yhdenvertaisuus, kaikki suomalaiset saisivat rokotteen yhtä aikaa.

Perjantain tiedotustilaisuudessa pääministeri Marin kertoi, että purkusuunnitelmiin halutaan saada mahdollisimman paljon näkökulmia. Kansalaiset voivatkin halutessaan kommentoida asiaa verkossa. Lieneekö tämän ratkaisun takana kuntavaalien läheisyys? Hieman populistiselta kommentointimahdollisuus kuulostaa. Rajoitustoimien suunnittelu ja määrittely on asiantuntijatyötä, koska asiantuntijoilla on paras osaaminen ja kattavimmat tiedot. Toriparlamenttien kommenteilla on lopulta enemmän viihde- kuin vaikuttavuusarvoa.

Kesäkuun alkuun on aikaa seitsemän viikkoa. Marin loi uskoa tulevaan puhumalla koululaisten mahdollisuudesta mennä kesäleireille ja yhteisistä mökkijuhannuksista.

Varjon tälle luo kuitenkin rokote-ennusteiden tempoilevuus. Astra Zenecan kelpoisuudella pallottelu on johtanut siihen, että perjantain arvion mukaan 70 prosentin rokotekattavuus saavutetaan vasta heinä–elokuussa, kun aiemmin puhuttiin kesäkuusta.

Vastuuta pandemian torjumisessa valtiovalta sälyttää edelleen voimakkaasti kaikille kansalaisille. Vastapallona kansalaiset voisivat kannustaa poliitikkoja käymään kiivasta taistelua rokotteiden saatavuuden puolesta. Vasta riittävä rokotekattavuus palauttaa elämää mahdollisimman normaaliksi. Sitä ennen jossitellaan ja toivotaan.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.