Pääkirjoitus: Kouvolassa voi äänestää ulkona, ota oma kynä ja maski mukaan

Johanna Värjä

Ilman koronaviruspandemiaa Suomessa järjestettäisiin tänään kuntavaalit.

Koko eduskunta, perussuomalaisia lukuun ottamatta, hyväksyi vajaa kuukausi sitten vaalien siirron kesäkuun 13:nteen päivään. Samalla eduskunta päätti, että kotimaan ennakkoäänestysaikaa pidennetään viikolla.

Helsingin Sanomat kysyi tällä viikolla puoluesihteereiltä, kaduttaako vaalien siirto nyt, kun koronatilanne näyttää paremmalta. Siirtoa puoltaneet puolueet eivät kadu päätöstä, joka tehtiin senhetkisen tautitilannearvion perusteella. Menneiden viikkojen sulkutila on auttanut vähentämään tartuntoja.

Kouvolassa lykkäysaikana on mietitty kekseliäästi keinoja, joilla kuntalaiset voivat äänestää ennakkoon mahdollisimman turvallisesti. Äänestäjille annetaan mahdollisuus äänestää ulkona 26.5.–8.6. Kaupungin reuna-alueilla kiertää äänestysbussi kymmenen päivän ajan 27.5.–6.6. Äänestää voi maski kasvoilla ja omaa kynää käyttäen.

Koskaan aiemmin vaalihistoriassa ei ole järjestetty drive in -äänestystä, jossa äänioikeutettu antaa äänensä autossa istuen. Nyt sellainen tulee kaupungin keskustaan jäähallin edustalle. Autossa saa äänestyksen aikana olla vain yksi henkilö, jotta vaalisalaisuus turvataan. Jos mukana on muita, joko äänestäjän tai muiden on noustava pois autosta.

Kaupungintalon autohalliin järjestetään puolestaan äänestyspaikka, jonne saavutaan kävellen. Sisään tullaan ja ulos lähdetään eri päästä hallia.

Ulkoäänestys on karanteeniin määrätyille hyvä mahdollisuus päästä käyttämään äänioikeuttaan. Tartuntatautilääkärin karanteeniin määräämällä henkilöllä on oikeus myös kotiäänestykseen. Ongelmaksi voi tulla se, että kotiäänestykseen pitää ilmoittautua viimeistään 1. kesäkuuta. Jos karanteenimääräyksen saa vasta tämän jälkeen, äänioikeuttaan pääsee silti käyttämään kahdessa ulkoäänestyspaikassa.

On hyvin todennäköistä, että korona-ajan vaaleissa ennakkoäänestäjien määrä kasvaa aiemmasta. Kouvolalaisten etu on, jos mahdollisimman moni kuntalaisista käyttää äänioikeuttaan. Kaupunki ainakin on tehnyt parhaansa järjestämällä turvallisen tavan äänestää.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka