Lukijalta: Osa puolueista haluaa käyttää Kouvolassa kouluja maaseudun elävöittäjinä – On riski, että osa uusista kouluista rakennetaan kyliin, joissa ei ole niille tarvetta

Kouvolan kouluverkko kaipaa uudistamista. Kaupungin kouluverkko on mitoitettu nykyistä isommalle oppilasmäärälle ja useissa kouluissa on tyhjiä luokkia tai jopa kerroksia. Yhdessä rahan puutteen ja uudisrakentamisen tarpeen kanssa yhtälö on vaikea.

Kouvolassa on liikaa kouluja, jotka ovat huonokuntoisia ja osin väärissä paikoissa. Osa puolueista ja kaupunginvaltuutetuista haluaa käyttää kouluja maaseudun elävöittäjinä. Sen seurauksena on olemassa riski, että uusista kouluista ainakin osa rakennetaan sellaisiin kyliin, joissa ei ole tarvetta koululle. Useimmissa näistä kylistä väestön enemmistö on eläkeläisiä, joiden halukkuus ja mahdollisuudet lasten tekemiseen on rajallinen.

Koulun ja sitä käyvien lasten puolesta sijainnin pitäisi olla sellainen, että suurimmalla osalla olisi kouluun mahdollisimman lyhyt matka.

Valkealan kirkonkylän koulun osalta tilanne on ristiriitainen. Koululaiset ovat käyneet parakkikoulua vuodesta 2017, eikä uuden koulun rakentamisesta ole saatu aikaiseksi päätöstä ennen tätä vuotta. Valkealan isot taajamat ovat kouvolalainen menestystarina. Niiden väestötappio on marginaalinen ja asukkaat suhteellisen nuoria, joten koulusta olisi pitänyt ensin päättää ja sitten koulun olisi pitänyt valmistua ajat sitten.

Koulun rakentamisen aloittamisen kestäminen saa epäilemään, onko kouluttomuus ollut osa kouvolalaista väestöpolitiikkaa, jonka tarkoituksena on ollut ohjata lisää asukkaita väestötappiosta pahemmin kärsiviin kyliin? Ajatus ei välttämättä ole kovin kaukana todellisuudesta. Samantapainen yleisesti tunnustettu ratkaisu on Korian yläasteen sijainti Elimäellä.

Kouvolan ja kestävän kehityksen kannalta koulujen pitää olla terveitä, niitä pitää olla sopivasti ja niiden pitää olla siellä missä lapset ovat.

Ismo Utriainen

Kouvola

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka