Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Anjalan paperitehtaalle hengähdystauko

On kulunut reilut kahdeksan kuukautta siitä, kun Talouselämä-lehti esitti listan lakkautusuhan alla olevista suomalaisista paperitehtaista. Viime vuoden elokuussa julkaistulla listalla olivat UPM Kaipola ja UPM Jämsänkoski sekä Stora Enson tehtaat Veitsiluodossa ja Kouvolassa.

Listan julkaisemisen jälkeen kyyti on ollut kylmää: UPM Kaipolan sulkemispäätös julkistettiin lokakuun puolessa välissä. Eilen tiistaina Stora Enso kertoi Kemin Veitsiluodossa olevan sellu- ja paperitehtaan sulkemisesta.

Veitsiluodon tehtaan sulkeminen vaikuttaa 670 työntekijään, joista 530 työskentelee Stora Ensolla ja 140 kunnossapitoyhtiö Eforassa.

Stora Ensosta ja paperista puhuminen samassa lauseessa alkaa olla yhä vaikeampaa. Yhtiöllä on viisi divisioonaa, joista Paper-divisioonan osuus koko konsernin liikevaihdosta on enää vain hieman yli 10 prosenttia.

Yhtiön nettisivuilla Paper-divisioonan strategiaksi määritellään kassavirran maksimoiminen.

Kirjapaperia ja erikoissanomalehtipaperia valmistava Anjalan tehdas jää Veitsiluodon lopettamisen jälkeen Stora Enson ainoaksi paperitehtaaksi Suomessa. Yhtiön strategia ei kuitenkaan anna hengähdystaukoa. Jos kassavirta yskii, keinot ovat vähissä.

Anjalan paperitehtaan säilymisen puolesta puhuu lähellä sijaitseva Inkeroisten kartonkitehdas.

Alan ammattilaiset pitävät jonkinlaisena miinuksena oman sellutehtaan puuttumista samalta tehdasalueelta. Lähin Stora Enson sellutehdas on Kotkan Sunilassa.

Inderesin analyytikko Antti Viljakainen arvioi tiistaina Kouvolan Sanomille, että hän ei näe lyhyellä aikavälillä Stora Ensolla olevan tarvetta tai edes halua kapasiteetin lisäleikkauksiin.

Pudotuspeli on kuitenkin julmaa: suomalaisen paperitehtaan ja sen työntekijöiden on perusteltava jatkonsa joka ikinen päivä.

Pitkällä aikavälillä ratkaisevia asioita ovat paperin kysynnän kehitys ja kustannuskilpailukyky.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.