Lukijalta: Vesa Vainio vastaa kaupunginjohtaja Marita Toikalle: "Jos kostosta ei halua vihjailla, silloin siitä ei kannata kyseisessä asiayhteydessä puhua"

Esteellisyyskysymysten ratkaiseminen ei Suomessa perustu mielikuviin vaan faktoihin. Ensin mainitussa kaupunginjohtaja Marita Toikka on parhaimmillaan.

Minulle ei ole useampaan kertaan avattu, että hallintosäännössä säädetään esteellisyysperiaatteista. Niistä kerrotaan ylemmän tasoisissa normeissa. Lisäksi asianosaisuudesta hallintosäännössä ei Toikan väittämästä huolimatta sanota sanaakaan. Viittaus Kuntaliiton lakimiehen kantaan tässä asiassa tulisi dokumentoida lakimiehen nimen ja perusteluiden kanssa.

Suomessa ei oikeuskysymyksiä ratkota huutoäänestyksellä tai kaupunginhallituksen enemmistön kannustuksilla. Jos kostosta ei halua vihjailla, silloin siitä ei kannata kyseisessä asiayhteydessä puhua.

Toikka vetoaa niin kauniisti siihen, että yleisön on tärkeää nähdä kokonaisuus Vesa Vainion toiminnasta. Sitä minäkin sydämestäni toivon.

Esteellisyyskysymyksen ratkaisee tuomioistuin, ei yleisö. Toikka kääntää kirjoituksessaan asian ylösalaisin ikään kuin tässä olisi kyse siitä, miltä minun toimintani näyttää. Asiahan koskee kaupunginjohtajan toimintaa esteellisenä ja miltä se näyttää. Esittelijän asema tässä asiassa on edelleen ongelma eikä sitäkään ole kukaan ulkopuolinen lakimies lopullisesti ratkaissut.

Seuraava virheellinen väite Toikan kirjoituksessa koskee kristillisdemokraattisen valtuustoryhmän, johon itsekin kuulun, irtisanoutumista toiminnastani. Olettaisin, että tietäisin tämän, jos tästä olisi kanta muodostettu.

Olen viitannut lyhyesti Kuntalaki-teokseen, jossa todetaan, että päätös syntyy virheellisessä järjestyksessä, jos esteellinen ottaa osaa asian käsittelyyn. Ei tässä sen enempää juristeriaa tai oman osaamisen korostamista tarvita.

Lopuksi totean lyhyesti, että tässä on malliesimerkki siitä, että mihin johtaa, kun viranhoito ja yksityiset intressit kohtaavat. Tätä varten meillä on esteellisyysnormit, joiden soveltamisesta päättävät oikeusoppineet riippumattomissa tuomioistuimissa, ei kaupunginhallituksen suuri enemmistö tai kaupunkilaisten aplodien määrä.

Vesa Vainio

Kaupunginhallituksen jäsen (kd.)

Lue myös: Kaupunginjohtajan vihjaus kostomotiivista loukkasi – ”Vihjaaminen on kunniaani syvästi loukkaavaa”

Lue myös: Marita Toikka korostaa lukijakirjoituksessa oikeuttaan kommentoida talokauppa-asiaa: ”Kun Vainio nostaa väitteitä toimieni lainmukaisuudesta, yleisön on tärkeää nähdä kokonaisuus”

Lue myös: Kaupunginhallitus hyväksyi äänestyksen jälkeen Marita Toikan paritalokaupat – Vesa Vainio syyttää kaupunginjohtajaa piittaamattomuudesta, Toikan mukaan hän voi asianosaisena ottaa kantaa omaan asiaansa

Kommentoi