Pääkirjoitus: Suomessa käydään ihmiskauppaa, jota ei oikein osata tunnistaa

Pekka Lakka

Helsingin Sanomat uutisoi viikon lopulla näyttävästi ihmiskaupasta Suomessa. Juttuun oli haastateltu yli kymmentä henkilöä, jotka olivat kertoneet poliisille tulleensa hyväksikäytetyiksi. Esimerkit kertoivat työvoiman riistämisestä, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pakkoavioliitoista.

Häkellyttävää lehden selvityksissä oli, että poliisi ei ole ottanut kaikkia tapauksia edes tutkintaan. Jos tutkinta käynnistettiin, se oli monessa tapauksessa hidasta ja puutteellista.

Helsingin Sanomien esiin nostamia ihmiskauppaan viittaavia tekoja oli tapahtunut eri puolilla Suomea. Rikosilmoituksia ovat siis vastaanottaneet useat eri poliisilaitokset. Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen kertoi maanantaina käynnistävänsä tutkinnan poliisin toiminnasta.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Sakari Melander ihmettelee poliisien toimintaa. Melanderin mukaan ihmiskauppa ja sen tyyppiset rikokset ovat niin vakavia, että niihin liittyy korostunut tutkintapaine. Kovin huolestuttava on Melanderin toteamus, jonka mukaan "tapauksista syntyy sellainen laaja kuva, että viranomaiset eivät tunnista, mitä ihmiskauppa on".

Ihmiskaupassa uhrin asema on erittäin heikko. Uhrit ovat alistettuja ja pakotettuja. Koska uhrit ovat usein fyysisesti ja henkisesti heikossa kunnossa, nousee kynnys rikosilmoituksen tekemiseen korkeaksi.

Suomalaiseen yhteiskuntaan kuuluu vahva ajatus oikeudenmukaisuudesta. Kaikille ihmisille halutaan antaa mahdollisuus mahdollisimman laadukkaaseen elämään.

Ihmiskaupassa uhrista tehdään ajattelemattomuuteen alistettava esine. Siksi he kaipaavat yhteiskunnalta korostettua tukea. Kun uhri huutaa apua, muiden pitää auttaa. Muutoin syntyy tilanne, ettei apua edes pyydetä ja luottamus suomalaiseen oikeusvaltioon heikkenee.

Jos ihmiskauppaa ei osata tunnistaa, kuten Melander väittää, on oppia otettava kiireesti. Maailman onnellisimman maan arkeen orjuuttaminen ja ihmisarvon loukkaukset istuvat huonosti. Eivätkä ne saa arkipäiväistyä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka