Pääkirjoitus: Kouvolan Veden hallituksen tilanne meni niin sekavaksi, että oli jo aikakin puhaltaa peli poikki

Petri Karjalainen

Kouvolan Veden hallituksen pitkään jatkunut sekava tilanne sai tällä viikolla ainakin osittaisen ratkaisun. Yhtiön koko hallitus sai potkut, ja tilalle nimitetään viranhaltijoista muodostuva väliaikainen hallitus.

Oli jo aikakin viheltää peli poikki. Vyyhti oli henkilöitynyt ja hallituksen toimintakyky lamaantunut. Uhkana oli, että epävarmuus leviäisi hallituksesta itse yhtiön toimintaan.

Yhtiön työrauhasta olivat huolissaan myös Kouvolan Veden luottamushenkilöt ja työsuojeluvastaavat. He muistuttivat perusasioista jo viime marraskuussa: "Haluamme turvata puhtaan veden Kouvolan kaupungin asukkaille edelleen. Hanasta ei tule poliittisia päätöksiä eikä poliittista likapyykinpesua vaan puhdasta, raikasta vettä. Annetaan ammattilaisille ja nykyiselle toimitusjohtajalle työrauha."

Työrauhaa ei tullut ennen kuin koko hallitus lähti. Yli vuoden jatkunut soppa alkoi viime vuonna entisen toimitusjohtajan potkuista. Viime syksynä lähti yksi hallituksen jäsen. Tilalle valittua on yritetty erottaa. Yhtiössä on tehty sisäinen tarkastus ja yhtiöön liittyvistä asioista jätetty tutkintapyyntö poliisille. Tarkastuksessa ei havaittu moitittavaa, eikä tutkintapyyntö johtanut poliisin esitutkintaan.

Kouvolan Veden tilanne osoittaa, millaisia ongelmia syntyy, jos yrityksen päätöksenteko politisoituu liikaa. Jupakassa tuntui olevan kyse henkilösuhteista ja kahden puolueen, kokoomuksen ja SDP:n, eripurasta.

Kokonaan politiikkaa ei tietenkään kaupungin omistamista yhtiöistä voi sulkea pois, sillä yhtiöt tuottavat kuntalaisten kannalta tärkeitä peruspalveluita ja niitä ohjaa kaupungin konsernijaosto. Yhtiön hallituksessa työskentelevien tulisi kuitenkin ensisijaisesti ajatella yrityksen ja sen asiakkaina olevien kuntalaisten etua.

Kesäkuun kuntavaalien jälkeen Kouvolan Veden ja muiden kaupungin omistamien yhtiöiden hallituksiin valitaan uusia jäseniä. Poliittisten ryhmien kannattaa miettiä valintoja tarkkaan. Hyvä olisi, jos hallituksiin saataisiin asiantuntemusta ja ymmärrystä taloudesta. Tilausta olisi myös sovittelutaidoille.

Kommentoi