Lukijalta: Kouvolassa on potentiaalia, mutta alueellinen itsetuntomme on heikko

Kouvolassa on potentiaalia. Ja meidän pitäisi uskaltaa uskoa siihen. Olen syntyisin Yhdysvalloista, miljoonakaupungista. Kun saavuin Suomeen reilut kaksikymmentä vuotta sitten, huomasin monia asioita, isoja ja pieniä.

Lähes jokaisen on mahdollista päästä luontoon suhteellisen helposti. Pyöräteitä löytyy joka paikasta ja ihmiset ulkoilivat kesät talvet. Pyöriä ei aina laitetakaan talvivarastoon, ensimmäistä kertaa näin Suomessa, että myös talvella pyöräillään. Suomi on turvallinen, lapset voivat kulkea itsenäisesti kouluun tai vaikkapa lähikauppaan palauttamaan pulloja. Suomalaiset ovat rehtiä kansaa.

Kaupunki ja maaseutu ovat aivan lähekkäin. Näin on erityisesti Kouvolassa. Uskallan väittää, että koronan myötä työelämään on tullut pysyviä muutoksia. Jatkossa tehdään enemmän etätöitä kuin aiemmin. Teimme suuren digiloikan, koska puitteet olivat siihen valmiita ja nyt olosuhteet pakottivat meidät tekemään sen. Unohdinkin mainita, että Suomi on todellinen edelläkävijä digitalisaatiossa. Kaikki pohjoismaat sijoittuvat maailman kymmenen kärkeen.

Mutta meillä on yksi suure haaste, kun mietimme Kouvolan tai koko Suomen potentiaalia. Kansallinen ja alueellinen itsetuntomme on heikko. Jos emme itse usko itseemme, ei siihen usko kukaan muukaan meidän puolestamme. Tämän takia on ollutkin mukava huomata miten ruohonjuuritasolla on ollut näkyvissä halua muutokseen.

Ihmiset ovat alkaneet hyödyntää betoni-Kouvolan mainetta. Joku on tehnyt betonisuklaata ja betonilatteakin löytyy. Kun toin Kouvolan lakritsia sukulaisille Kaliforniaan, he sanoivat, että se oli parasta lakritsia mitä he olivat ikinä maistaneet. Ja isotätini ei edes (yleensä) pidä lakritsista. Facebookista löytyy Positiivisten Ihmisten Kouvola ja Kaunista Kouvolasta -sivustot.

Voisimme hyödyntää tätä etätyöaaltoa ja houkutella ihmisiä muuttamaan Kouvolaan. Täällä olisi mahdollisuus väljempään asumiseen ja matka pääkaupunkiseudulle on varsin kohtuullinen. Aina kun saadaan uusia asukkaita, he tuovat mukanaan ammattitaitonsa ja lahjansa. Ja vaikka he tekisivät töitä helsinkiläiselle yritykselle, he osallistuvat täällä Kouvolassa lapsensa urheiluharrastuksiin ja vanhempainyhdistyksiin ja tietysti tuovat kunnallisverorahoja ja oman taloutensa ostokset tänne Kouvolaan.

Harmaakin on erittäin kaunis väri, kunhan sen brändätään oikealla tavalla.

Laila Uljas

kunnallisvaaliehdokas (kesk.)

Kommentoi