Pääkirjoitus: Kouvolan ei pidä tuudittautua viime vuoden poikkeuksellisen hyvään tulokseen

Johanna Värjä

Kouvolan kaupungin viime vuoden arviointikertomus on osin murheellista luettavaa. Lakisääteisessä kertomuksessa tarkastuslautakunta arvioi, kuinka valtuuston asettamat taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet ovat toteutuneet.

Viime vuonna kaupunki sai tuloksensa plussalle ja siivottua taseesta aiemmin kertyneet alijäämät. Taseeseen jäi vielä 18 miljoonaa euroa ylijäämää.

Äkkiseltään voisi luulla, että seuraavalle valtuustolle jää perinnöksi kuntoon saatu talous. Luuloon ei kannata tuudittautua, se todetaan myös arviointikertomuksessa.

Tulosta paikattiin valtion lähes 30 miljoonan euron koronatuilla. Luottamushenkilöiden omilla päätöksillä kaupunki sai kasaan vajaan 14 miljoonan euron säästöt, joista 5,5 miljoonaa tuli henkilöstön kertaluontoisella lomautuksella ja lomautusten välillisillä vaikutuksilla. Veronkorotukset toivat 5 miljoonaa lisää rahaa ja osinkotuloutukset kasvoivat 3 miljoonaa euroa.

Kouvolan tulevien valtuutettujen on tehtävä päätöksiä, joilla esimerkiksi palveluverkkouudistuksia jatketaan. Näillä muutoksilla syntyy pysyviä säästöjä toiminnasta. Yksi tulevista päätöksistä on uuden uimahallin rakentaminen ja vanhojen vähentäminen. Kouluverkosta on jo päätetty, mutta uusia ratkaisuja tarvitaan, kun syntyvyys alenee.

Kouvolan elinvoiman kannalta huolestuttavinta on väestönkehitys. Nykyiset asukkaat vanhenevat ja lasten määrä vähenee. Kouvolan täytyy houkutella kaupunkiin uusia yrityksiä ja pitää vanhoistakin hyvää huolta. Ilman työpaikkoja ei ole asukkaille työtuloja ja kaupungille veronmaksajia. Ilman verotuloja kaupunki taas ei voi investoida ja kehittää palveluja.

Lisäveroja ei kannata hankkia veronkorotuksilla – ne heikentävät entisestään kaupungin vetovoimaa. Kouvola tarvitsee lapsiperheitä. Tuore Tilastokeskuksen ennakkotilasto kertoo, että tammi–huhtikuussa kaupungissa kuoli 162 ihmistä enemmän kuin syntyi.

Myönteinen signaali on se, että alkuvuonna Kouvolaan muutti Suomesta 47 henkilöä enemmän ja ulkomailta 34 enemmän kuin Kouvolasta pois. Osa ilmiöstä on toki koronan vaikutusta, mutta hienoa yhtä kaikki.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka