Lukijalta | Mikä oikeistopopulismissa kiinnostaa?

Populistit viivystyskeskustelivat Euroopan elvytysrahastosta. En tiedä tarvitaanko rahastoa, mutta oletan poliitikkojen olevan sen verran viisaita, että tietävät mitä tekevät. Parlamentarismiin se ei kuulu ja olettaisikin tulevaisuudessa, että tällainen ei olisi mahdollistakaan pisteiden keräämistä. Ei mitenkään yllättävää ollutkaan juuri näin ennen vaaleja. Suomen populisteilla on vain kaksi isompaa poliittista teemaa: EU:n ja maahanmuuton vastaisuus.

Suomen eroaminen Euroopan Unionista olisi taloudelllisesti katastrofaalista. Ja muun muassa asuntovelallisille se olisi hankalaa, kun korot taas nousisivat ehkä hallitsemattomasti, kun palaisimme markkaan, koska joutuisimme myös eroamaan rahaunionista. Ihmisten liikkumista nykypäivänä on todella vaikeaa enää estää, jos sitten ei sulje rajoja, kuten tämän pandemian aikana onkin toteutettu.

Populisitipresidentti Donald Trumpista tuli dokumentti, jossa muutamat hänen tiiminsä asiantuntijat ihmettelivät hänen käytöstään ja puheitaan muutamissa tilanteissa. Ilmeisesti populistiselle ihmiselle on ominaista, että keskitytään vain itseensä, eikä juurikaan kiinnitetä huomiota muiden läsnäolevien tarpeisiin ja kommentteihin.

Timo Soini ilmaisi eräässä televisio-ohjelmassa näin: vasemmisto edustaa järjestövaltaa, oikeisto edustaa rahan valtaa, ja populismi edustaa ihmisen valtaa. Mielestäni populismi edustaa hieman myös pahuutta muita ihmisisä kohtaan. Varsinkin ääriryhmistä tulevat johtajat ovat sellaisia ihmisiä jollain tavalla.

Olisiko sellainen vielä joillekin ihailtava tilanne, kuten kaukaa historiasta olemme saaneet lukea ja television dokumentit ajoittain muistuttavat julmuuksista. Maailman kansalaisilla olisi vain se yksi johtaja. Tuskin sitä kukaan nykypäivän vapaa kansalainen kuitenkaan haluaisi enää. Sitä teemaa populisitit taitavat kuitenkin ihailla.

Ilkka Sarpola

Kuntavaaliehdokas (sd.)