Pääkirjoitus: Kulttuuriväki kertoi tyylikkäästi hallituksen koronalinjan ison ongelman – rajoitukset eivät ole oikeudenmukaisia

Pekka Lakka

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan ihmiset kävivät torstaina eduskuntatalon edessä kertomassa mielipiteensä koronarajoituksista. Viesti oli selvä – mielenilmauksen nimeksi oli kirjoitettu Mitta on täysi.

Moneen kertaan hallituksen riveistä on puhuttu, että koronarajoitusten pitää olla oikeudenmukaisia. Sitä ne eivät ole valitettavasti kaikilta osin olleet. Tapahtumien rajoittamisessa on menty yli. Katsomot ovat olleet käytännössä kiinni, mutta esimerkiksi ravintoloissa on samaan aikaan saanut, tosin rajoitetusti, kokoontua. Tämä kismittää tapahtumista ja kulttuurista elannon saavia ihmisiä.

Kun tapahtuma-alan ihmiset kertoivat ahdingostaan, poliitikot vastasivat kovin myötätuntoisesti. Myös hallituspuolueiden poliitikot tuntuivat ymmärtävän yskän, mutta vähäiseksi on jäänyt kulttuuritoimijoiden auttaminen reilun vuoden aikana. Siihen nähden hillityn tyylikäs mielenilmaus oli hatunnoston arvoinen teko.

Hallitus on aiheellisesti saanut kiitosta koronan hoidosta. Suomen tartunta- ja kuolleisuusluvut ovat olleet kansainvälisessä vertailussa erittäin alhaisia. Tämä on saavutettu osittain joustamattomilla linjauksilla, jossa ei ole osattu tai haluttu katsoa kokonaiskuvaa.

Torstainen mielenilmaus onkin seuraus koronapolitiikasta, jota dominoi terveysturvallisuus. Rajoitustoimenpiteiden oikeudenmukaisuus ei ole ollut kuitenkaan kaikilta osin hyvällä tasolla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on korostanut sitä, että rajoitukset toimivat parhaiten silloin, kun niihin sitoudutaan vahvasti. Sitoutuminen tapahtuu silloin, kun toimet ovat perusteltuja.

Näyttelijä Martti Suosalo arvosteli Ilta-Sanomissa hallituksen koronatoimia myös arvovalintojen näkökulmasta. Hänen mielestään on loukkaavaa, että rajoituksissa näkyy se, ettei kulttuuria arvosteta. Uudella tiede- ja kulttuuriministerillä Antti Kurvisella (kesk.) riittää savottaa.

Kommentoi