Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Uusi identiteetti ikääntyneelle väestölle

Käsitys eläkeläisistä on meillä perinteinen ja lukkiutunut. Lukkiutumisesta kertoo se, että vanhuus ja eläköityminen liitetään toisiinsa. Kouvolassakin ikäihmisten asioista huolehtii vanhusneuvosto.

Me suomalaiset olemme työorientoituneita, jolloin työelämästä seuraavaan elämänvaiheeseen siirryttäessä joku voi oman minänsä kanssa olla hukassa. Pelkkä eläkeläisidentiteetin rakentaminen vaatii monelle psyykkistä työstämistä, kun eläkkeelle siirryttyä ei enää ole työelämän tuomaa identiteetin turvaa.

Vanhat käsitykset ikääntymisestä eivät enää pidä paikkaansa. Elintason nousun johdosta elinikämme on huimasti pidentynyt. Eläkkeelle siirtyvät ovat entisiä terveempiä, nuorekkaampia, toiminnallisesti aktiivisia, luovasti uteliaita ja uuden oppimisesta kiinnostuneita.

Ihmiselämään on syntynyt kokonaan uusi ajanjakso, jolloin ns. vanhuusvaihe on siirtynyt aina vain pidemmälle. Useimmat ikäihmiset tarvitsevat ympärivuorokautista huoltoa ja hoivaa (vanhuusajan palvelua) vasta elämänsä viimeisinä elinvuosinaan.

Ihmisen elinkaarelle syntynyttä, uutta ajanjaksoa, oikeutetusti kutsutaan kolmanneksi iäksi. Se on lapsuus- ja työelämävaiheen jatkumo ennen neljättä eli vanhuusvaihetta.

Eduskunnan säätäessä lain ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista ikäihmiset haluttiin mukaan päätöksentekoon. Sillä haluttiin parantaa ikääntyneen väestön mahdollisuutta osallistua elinoloihinsa vaikuttavien päätösten valmisteluun ja tarvitsemiensa palvelujen kehittämiseen kunnassa. Valitettavasti tätä lakia alettiin kutsua vanhuspalvelulaiksi, jolloin se edelleen ylläpitää kaventunutta ikäihmiskäsitystä.

Jos tavoitteena on ikäystävällinen kotikunta, tämä ajattelumalli vanhuusvaiheesta pitää mielissä, puheissa ja teoissa asemoida omalle paikalleen, ihmisen elämän viimeisille vuosille.

Sitä osaltaan edistää esimerkiksi vanhusneuvoston nimen muuttaminen ikäihmisten neuvostoksi. Se antaisi tukea sille, että ikäihmisten näkökulma saadaan esiin päätettäessä kunnan taloudesta, asuinympäristöstä, asumisesta, kaavoituksesta ja liikenteestä.

Me kaikki vanhenemme. Luulisi ikäihmisten asioiden jokaista kiinnostavan. Yhteiskunta, joka ensimmäisenä oivaltaa ja keksii, miten ikääntyminen käännetään voimavaraksi, tulee menestymään.

Ja vielä: Kouvolassa Kymsoten toiminnan alettua päätöksenteko koskien myös ikäihmisiä ja vanhuksia siirtyi etäälle. Kaukaa katsottuna nähdään laaja kuva: näkyykö siinä pieni ihminen?

Marjatta Nykänen

Kuntavaaliehdokas (kok.)