Lukijalta: Toimiva turvaverkko on tärkeä

Jos toiset näyttävät suurilta, se johtuu siitä että olette polvillanne: nouskaa! Suomalaisen filosofin kehoitus sisältää hyvän neuvon, mutta kuinka noudattaa sitä kun aivot eivät pidä huolista?

Jos on yksin, syrjäytynyt, uupunut huolista onko rahaa ruokaan tai lääkkeisiin, miten jaksaa? Entä onko asuntoa tai työtä? Miten surkean pienellä eläkkeellä yksin elävä selviää asumismenoista ja pakollisista laskuista?

Kysymysmerkkejä kerrakseen. Ne liittyvät yhteiskunnallisen turvaverkon harvoihin silmiin joiden läpi on helppo pudota kunniaton köyhäleima otsassa.

On olemassa suuri joukko ongelmia joista useat ovat sidoksissa toisiinsa. Ensin kunnan talousongelmat ovat toki neulansilmä josta kamelin on mentävä läpi. Toimiviin peruspalveluihin on oltava varaa niin että terveyspalvelut ovat kohtuullisen matkan päässä ja palvelun laatu on riittävä koko alueella.

Entä yksinäisyys? Sillä on selvä yhteys masennukseen ja syrjäytymiseen. Yksinäisyys voi koetella lasta, nuorta, aikuista tai ikäihmistä tilapäisesti tai koko elämän ajan. Yksinäisen elämäntilanteen kehittyminen sadan vuoden yksinäisyydeksi on torjuttava.

Toimiva turvaverkko on tärkeä ja monissa palveluissa toivotaan riittävästi ammattitaitoisia resursseja avuksi asiakkaiden kanssa tehtävään työhön.

Kuntalaisten hyvinvoinnissa kaikki liittyy kaikkeen, kulttuurikin. Ei pidä unohtaa ihmisten antamista palautteista tulleita toivomuksia että kulttuuria ei tapeta. Ihmiset tarvitsevat toivoa.

Kun kuntalaiset voivat hyvin, voi kuntakin hyvin.

Liisa Sulanen

Kuntavaaliehdokas (ps.)

Kommentoi