Pääkirjoitus Keinoilla on väliä, kun mielenosoituksella halutaan vaikuttaa

Kokoontumislaki sallii mielenosoittamisen. Laki lähtee siitä, että mielenilmaiseminen on hyväksyttävä tapa viestiä tyytymättömyyttä. Jos laki olisi tiukempi, voisi pahimmassa tapauksessa syntyä rauhanomaisia mielenosoituksia vakavampia seuraamuksia.

Helsingissä Elokapina aloitti Mannerheimintien katkaisseen mielenosoituksen torstaina iltapäivällä. Se oli jatkunut yli vuorokauden perjantaina iltapäivällä.

Kokoontumislain mukaan tilaisuutta järjestettäessä on huolehdittava siitä, ettei kokoontumisesta aiheudu huomattavaa haittaa ympäristölle. Poliisin mukaan mielenosoitus saattoi jatkua, koska se ei aiheuta kohtuutonta haittaa liikenteelle ja turvallisuudelle.

Elokapina osoittaa mieltään, koska sen mielestä hallituksen ympäristötoimet ovat riittämättömiä. Mielenosoittajat uhosivat jatkavansa, kunnes hallitus vastaa liikkeen vaatimuksiin.

Jos mielenosoituksen motiivina on aidosti vaikuttaa, Elokapinan keinot ovat väärät. Kulttuuriväki järjesti hiljattain samassa paikassa, eduskuntatalon edessä mielenosoituksen kaksi viikkoa sitten. Mielenosoitus ei katkaissut liikennettä, mutta sen sanoma tuli hyvin painokkaasti esille. Kulttuuriväki penäsi hallitukselta tukea ja ymmärrystä, koska korona on koitellut alaa kohtuuttomasti. Sivistynyt, mutta sisällöltään painokas mielenilmaus jäi mieleen.

Turverekat vyöryivät Helsinkiin vappuna, koska hallituksen turvetuotantoa koskevat ratkaisut eivät miellyttäneet. Helsingin liikenne puuroutui muutamaksi tunniksi. Ei sekään paras tapa ilmaista epäoikeudenmukaisuuden kokemusta ollut, mutta sen haitta oli pienempi kuin Elokapinan manööverin.

Lakia voi tulkita monella tavalla. Olennaista on kuitenkin se, että mielenosoittajien pitäisi tunnistaa erilaisten keinojen vaikuttavuus. Ympäristön tilasta on kaikkien syytä olla huolissaan ja tehdä omassa arjessa järkeviä, ilmastonmuutosta hillitseviä tekoja. Nyt monet pitävät Elokapinan tekoa liikenteen sotkemisena. Viesti ei mene perille.