Lukijalta: Provosoiko tilaisuus epärehellisyyteen?

Tämä kirjoitukseni on karvalakkimielipide epärehellisyydestä ja Kouvolan veden hallituksen henkilöön osoitetuista epäilyistä. Hallituksen toimintahan profiloituu aina sen puheenjohtajaan, kuka sitten kulloinkin on.

Seuraavien sanontojen sisältöä voi miettiä, jos ei tiedä mikä on oikein ja mikä väärin elämässä ja liiketoiminnassa: Totuudella on rehelliset kasvot, valheella on lyhyet jäljet ja joka sitten kerran keksitään, sitä saatetaan aina epäillä uudelleen. Jos nämä ymmärtää oikein, niin silloin liiketoiminta ja luottamustoimi onnistuu.

Joka on epärehellinen, tai jollakin tavalla toiminut vastoin lakia, säännöksiä tai asetuksia, niin parhaiten kukin itse tietää, että onko tehnyt mitään epärehellistä tai väärää. Valhetta ja epärehellisyyttä on mielestäni ylipäätään vaikea ymmärtää suomalaisessa sivistysyhteiskunnassa ja varsinkin luottamushenkilöiltä tai viranhaltijoilta.

Vertauksen vuoksi historiasta: pokka piti Helsingin huumepoliisin entisellä päälliköllä Jari Aarniolla kun hän oli vastaamassa aikoinaan oikeudessa teoistaan. Hän oli mielestään täysin viaton, mutta valitettavasti oikeus päätti toisin. Parasta aikaa käsitellään valtion tarkastusviraston pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin edesottamuksia. Hän on matkustellut mukavissa paikoissa, sekä ostellut veronmaksajien rahoilla kaikkea kivaa itselleen. Mielestään hän on viaton ja toiminut aivan ohjesääntöjen mukaan. Toivotaan, että oikeus käy hänenkin kohdallaan.

Tekeekö tilaisuus varkaan? Ilmeisesti tekee, koska silloin jos todellakin luulee, että kiinnijäämisen mahdollisuus on häviävän pieni, niin sitä ei ilmeisesti ”voi” estää, siis vähän niin kuin sokeutuu. Mutta tämä koskee vain sellaisia ihmisiä, jotka kuvittelevat selviänsä ilman vastuun kantoa epärehellisyydestään.

Jos Kouvolan Veden asia tutkitaan ihan läpikotaisin niin saattaahan se olla, että heiluu isommatkin jakkarat. Oletettavaa on, että on tehty jotain sellaista, että siitä ei mielellään julkisuudessa puhuta, jos ei ole pakko. Näin ainakin tavallinen veronmaksaja tämän saattaa ymmärtää, kun on lehtiä lukenut.

Muun muassa viihteellisen Italian-matkan järjestäminen kaupungin, tai paremminkin veronmaksajien, rahoilla on niin räikeää, että sitä ei ymmärrä kukaan rehellinen ihminen. Onhan hyville kavereille kiva tarjoilla, kun ei tarvitse itse maksaa kuluja omasta lompakosta.

Voiko vesiyhtiön hallituksen henkilön toimia ja oletettavaa epärehellisyyttä puolustaa? Jos lukee kommentteja, niin kyllä voi. Hyvinkin tiukasti on otettu joiltakin tahoilta puolustuskanta, koska oma koira ei voi purra.

Kouvolan kaupungin rahatilanne kun on muutenkin huono, niin onhan se käsittämätöntä, että tällaisia juttuja tulee ilmi kaupungin omistaman yhtiön rahankäytöstä ja taloudenpidosta.

Harmi, kun erityistilintarkastuksen tulos ilmoitettiin vasta kuntavaalien jälkeen. Olikohan siinä peliä joidenkin ehdokkaiden puolesta. Mene ja tiedä. Luottamustoimessani katson epärehellisyyttä joskus silmästä silmään.

Ilkka Sarpola

Herastuomari, Kuusankoski

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka