Lukijalta: Sote-uudistuksen tärkein anti on helpottaa lääkäriin pääsyä

Uutistoimistojen mukaan miljardiluokan sote-uudistus parantaa kaikkea terveyshuoltoa ja erityisesti helpottaa lääkäriavun saantia.

Lapsuudessani sotien jälkeen koko Suomessa oli kunnan terveydenhuolto, johon kuuluin paikkakunnalla asuva lääkäri ja muu henkilöstö. Joka kunnassa oli myös kulkutautisairaala ja terveyssisarien palvelut.

Terveyssisarilla olivat omat polkupyörät, joilla he polkivat piirinsä jokaisen apua tarvitsevan luokse. Nykyisen Kouvolan alueella oli monta pienempää kuntaa, joista jokainen oli järjestänyt omat palvelunsa.

Kylmänä kevätaamuna 1968 olin pyöräillyt Jokelan lenkin ennen koulun alkamista. En saanut hanskoja pois käsistä, vaikka minulla oli lämmin olo. Äiti soitti kaupunginlääkärille, joka pyysi minut luokseen asunnolleen. Pyöräilin sinne hanskat käsissä.

Lääkäri oli hymyillen ovella vastassa. Keskustelussa selvisi, että olin saanut silloisen huolettoman antibioottikuurin kuumeiluun pari viikkoa sitten. Sain kuulla, että käsien turpoaminen oli allerginen reaktio saamaani penisilliiniä vastaan. Siihen oli vastalääke, ja olin mukana Lyskan aamuhartaudessa ajallaan kaverien mukana.

Ihmettelen vaan, että miten se sote tarvitsee miljardit tämän saman asian hoitamiseen.

Kari Tuomi, Jaala

Nykyisen Kouvolan alueella oli monta pienempää kuntaa, joista jokainen oli järjestänyt omat palvelunsa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka