Lukijalta: Kouvola pilasi luontokohteen – Myllypurossa hävitettiin pitkospuut, tilalle tuli soratie

Olen kolunnut kaikki Kouvolan luontopolut. Kokenut monta mieliinpainuvaa hetkeä joko yksin tai yhdessä. Kullakin luontopolulla on oma tarinansa, oma maisemansa.

Minulle hyvin läheinen on jo vuosia ollut Myllypuron luontopolku Kiehuvassa. Sen keväinen kauneus valkovuokkoineen ja imiköineen on sanomattoman ihana. Vaan ei ole enää. Kaupunki päätti rakentaa läpi alueen soratien.

Tunnelmalliset pitkospuut hävitettiin. Jotta sora saatiin kuljetettua läpi puiston, oli puita kaadettava polun molemmin puolin. Siellä ne nyt makaavat pitkin ja poikin kuin hirmumyrskyn jäljiltä. Sinne peittyivät vuokot ja imikät. Ei näkynyt luonnon jälkeä, ainoastaan ihmisen jälkiä.

Soittaessani asiasta isolle päällikölle hänen lakooninen toteamuksensa oli: kyllä luonto korjaa jäljet. Kysyn vain, missä ajassa luonto pystyy maaduttamaan terveet, massapuun paksuiset rungot. Siinä ei kymmenen vuotta riitä.

Luonto korjaa kyllä lahonneet puut aikanaan, mutta ei terveitä. Kaadetut puut olisi pitänyt kuljettaa pois samoilla koneilla, joilla sorakin sinne saatiin.

Kaupunki ilmoitti aloittavansa Kalalammen ympäri kulkevan luontopolun uudistamisen. Tehdäänkö siellä sama virhe kuin Myllypurossa? Pilataanko sekin? Sieltäkin viedään todennäköisesti pitkospuut pois ja laitetaan sora tilalle. Sorituksen vielä jotenkin hyväksyn, mutta en sitä, että kaadetut puut jätetään maastoon irvistelemään.

En palaaa enää koskaan Myllypurolle. Jää nähtäväksi käykö samoin Kalalammen kanssa.

Kalevi Riikonen

Kouvola

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka