Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ymmärrätkö nuorisokieltä? – Testaa taitosi Kouvolan Sanomien visassa!

Pääkirjoitus Nyt on aika myydä ja ostaa

Korona ei ole hyydyttänyt yrittämisen henkeä Kouvolassa, oikeastaan päinvastoin. Tilastokeskuksen mukaan Kouvolassa aloitti viime vuonna 371 uutta yritystä, ja Kouvolan elinkeinoyhtiö Kinnon tietojen mukaan yrityskauppa käy Kouvolassa vilkkaampana kuin moniin vuosiin.

Yrityskaupat ovat tärkeä signaali kaupungin elinvoimaisuudesta. Niillä luodaan uutta toimeliaisuutta kaupunkiin.

Trendi on samanlainen muuallakin Suomessa. Toista vuotta kestänyt korona sai yrittäjät taipumaan, mutta yrityshenkeä ei saatu poikki.

Talouselämän vilkastuminen on nähtävillä monin eri tavoin, mutta jotakin on peruuttamattomasti muuttunut. Korona jakaa nyt yrittäjäkenttää.

On niitä, jotka pelaavat koronaa edeltävän ajan säännöillä. Sitten on niitä, jotka osaavat sopeutua koronan jälkeiseen maailmanjärjestykseen.

Yrityskentällä on Kouvolassakin paljon kokeneita yrittäjiä, joiden kokemus aikaisemmilta ajoilta on vahva. Oman toimialan osaaminen voi olla erinomaisella tasolla, mutta taidot ja asenne eivät välttämättä riitä koronan aiheuttamaan digitaaliseen loikkaan.

Ikääkin voi yrittäjällä olla sen verran, että koronan aikainen taistelu on vahvistanut ajatuksia sivuun jäämisestä. Elämäntyön kyseenalaistamisessa ei ole mitään pahaa, sillä sananlaskua mukaillen vanhan koiran ei tarvitse oppia uusia temppuja, jos elämäntilanne sen sallii.

Silloin kannattaa rehellisesti miettiä, kannattaisiko jo elämäntyöstä luopua. Kansantaloudellisesta näkökulmasta elämäntyön siirtäminen nuoremmille on perusteltua.

Vuosikausien saatossa hiottu liikeidea voi nousta uuteen lentoon, kun ohjakset siirretään niille, jotka sopeuttavat toiminnan tämän päivän lainalaisuuksiin.

Luopuja saa korvauksen ja vastaanottaja valmiin asiakaskunnan ja palvelukonseptin. Tällaisissa tapauksessa kumpikin voittaa ja toimeliaisuus yritysalueella lisääntyy.

Matti Tieaho