Pääkirjoitus: Jupinat pois ja eteenpäin Iitti

Matti Tieaho

Näin toimii demokratia. Iitin kunnanhallitus esitti kunnanjohtajakseen Sulkavan nykyistä kunnanjohtajaa Juho Järvenpäätä, mutta valtuusto oli toista mieltä: virkaan valittiinkin Iitin hallinto- ja talousjohtaja Jarkko Salonen.

Kunnanhallituksessa Salonen hävisi yhdellä äänellä, mutta valtuustossa tilanne pyörähti ympäri. Kesäkuun alusta vt. kunnanjohtajana toiminut Salonen voitti vastaehdokkaansa niukasti äänin 14–13.

Näin tasaisen kisan jälkeen on ymmärrettävää, että purnausmielialaa löytyy. Valtuuston johtajapäätös oli noloa kunnanhallitukselle, jonka oma esitys hävisi.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Eemeli Lehtinen (sd.) toimi valintaprosessia vetävän työryhmän puheenjohtajana. Hän äänesti jo hallituksessa Salosen puolesta. Hallitus päätti kuitenkin esittää äänin 5–4 Järvenpäätä kunnanjohtajaksi.

Valtuusto olikin sitten niukasti Lehtisen linjoilla, ja Salonen voitti. Järvenpään puolesta liputtaneet muistuttivat näreissään, että soveltuvuustesteissä paremmin menestynyt hävisi. Ulkopaikkakuntalaisena Järvenpää olisi tuonut myös kuntatekemiseen uusia ajatuksia.

Kunnanhallituksen ja -valtuuston tiukat äänestystulokset tarkoittavat sitä, että kuntapäättäjät ovat Iitissä jakautuneet kahteen tasavahvaan leiriin, joista toinen on tulokseen tyytymätön. Tämä saattaa vaikeuttaa Salosen alkutaivalta uutena kunnanjohtajana.

Iittiläisten edun mukaista olisi nyt yhdistää rivit ja tasoittaa uuden kunnanjohtajan tietä eteenpäin. Kannattaa muistaa Salosen oma viesti valintaprosessin ratkettua: tämä ei ole voitto vaan alku.

Vaikka Salonen ei omien sanojensa mukaan ole trendikäs someosaaja, hänellä on tehtävään vahva kotikenttäetu. Iitin hallinto- ja talousjohtajana toimineena hänellä on varmasti näkemys siitä, mihin Iitti kuntana pystyy.

Menestyäkseen Salonen tarvitsee yhteisen tahtotilan luottamushenkilöiden kanssa, joten jupinat sikseen ja katse eteenpäin.

Kommentoi