Pääkirjoitus: Jalkapallon EM-kisat jäävät mieleen monestakin syystä

Jaana Hänninen

Sunnuntaina päättyneet jalkapallon EM-kisat jäävät mieleen monestakin syystä. Kisoja siirrettiin koronaepidemian takia vuodella eteenpäin, ja nyt ne olivat pitkään aikaan ensimmäinen iso urheilutapahtuma, johon yleisö ylipäätään pääsi kannustamaan – vaikkakaan katsomoita ei otettu täyteen.

Koronarajoitusten jälkeen yleisön mukanaolo nostatti tunnelmaa myös televisioitten ääressä. Toisaalta kisat ja kisaturistit aiheuttivat koronatartuntojen määrään piikin muun muassa Suomessa, mikä toi kisoihin ikävän sivumaun.

Jalkapallon mahtimaana tunnettu Englanti ei vieläkään ole voittanut yhtään Euroopan mestaruutta. Sunnuntain finaalissa Italia kukisti Englannin rangaistuspotkukilpailussa. Italian voitto ei ollut yllätys, mutta englantilaisille se oli kova pala. Kruununperimysjärjestyksessä toisena oleva prinssi William joutui lohduttamaan kisakatsomossa seitsemänvuotiasta poikaansa Georgea, joka on kruununperimysjärjestyksessä kolmantena.

Jalkapallon EM-kisat oli ensimmäisen kerran kisat oli hajautettu useampaan isäntämaahan. Järjestely ei liittynyt koronaan, vaan siitä oli päätetty jo kaksitoista vuotta aiemmin, koska kisojen järjestämisen taloudellista vastuuta haluttiin hajauttaa. Moni on pitänyt hajauttamista huonona ratkaisuna sekä joukkueitten että turistien kannalta.

Vuoden 2024 kisat pidetään yhdessä paikassa, Saksassa. Vuoden 2028 kisapaikka päätetään vasta parin vuoden kuluttua.

Suomessa nyt päättyneet kisat muistetaan ennen kaikkea siitä, että Suomi pelasi EM-kisoissa ensimmäistä kertaa. Tie katkesi alkulohkoihin, mutta ei ole mahdotonta, että Suomi olisi taas mukana viimeistään vuonna 2028. Uutistoimisto AP:n tietojen mukaan Euroopan jalkapalloliitto Uefa harkitsee EM-kisojen laajentamista 24 joukkueen lopputurnauksesta 32 joukkueen kisoiksi.

Ja miksipä ei Suomi voisi päästä mukaan jo 2024. Pelaamallahan sinne pääsee.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka