Pääkirjoitus: MaRan kantelu Kymsotesta tuntuu kaukaa haetulta, mutta Vaalimaan tapauksen vastuukysymykset on syytä selvittää – Koronatilanteen kärjistyminen on monen tekijän summa

Aapo Mentula

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry ilmoitti tiistaina tekevänsä kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle Kymsoten koronatoimista Vaalimaan rajalla. 22. kesäkuuta 800 jalkapallon EM-kisoista Pietarista palannutta matkustajaa päästettiin Suomeen ilman rajalla otettua koronatestiä. Kymsote ei ehtinyt testata kaikkia rajalla jonottaneita, joten testaamatta jätettyjä kehotettiin pysymään omaehtoisessa karanteenissa ja hakeutumaan välittömästi testiin kotipaikkakunnallaan.

Kymsote on vedonnut siihen, että matkailijoiden odotettiin palaavan Suomeen aiemmin. Viranomaiset kommentoivat tapahtuman jälkeen myös sitä, että matkailijat käyttivät odotettua vähemmän rajan ylityksen käytännön järjestelyjä nopeuttavaa Finentry-palvelua.

Tapahtuman vastuukysymykset on syytä selvittää. Tilanteesta on jäänyt väistelyn maku.

Tuntuu itsestään selvältä, että iso osa myöhään yöhön venynyttä ottelua seuranneista kisaturisteista saapui rajalle seuraavana päivänä ja nimenomaan iltapäivän ja alkuillan aikana. Finentry-järjestelmän käytöstä ei puolestaan ollut suurta hyötyä. Kouvolan Sanomien tietojen mukaan ainakin Nuijamaan rajalla Finentryn käyttäminen aiheutti pikemmin epäselvyyttä kuin hyötyä. Palvelua käyttäneiden henkilötiedot kerättiin lomakkeille samalla tavalla kuin kaikilta muiltakin.

Kokonaan toinen asia on se, mikä vaikutus pieleen menneillä rajatestauksilla on Suomen koronatilanteen kehitykseen. Vaikutus tuskin on järin suuri.

Jotkut kisaturistit eivät pysyneet omaehtoisessa karanteenissa ja aiheuttivat tartuntoja. Sitä ei Kymsoten rajatestaus olisi estänyt.

Eikä kaikkea syytä voi kaataa kisaturistien päälle. Koronaviruksen herkästi leviävää deltavarianttia oli Suomessa jo ennen kisaturistien paluuta.

Suuri syy tilanteen kärjistymiseen lienee se, että suomalaiset ovat halunneet nauttia kesästä. Yleisötapahtumissa on käyty, sukulaisia nähty ja terasseilla istuttu.

Näiden tekijöiden seurauksena monien maakuntien ravintola- ja kokoontumisrajoituksia ollaan kiristämässä. Torstaina rajoituksia mahdollisesti kiristetään myös Kymenlaaksossa.

Terästä selkärankaan, viranomaiset. Omia virheitä ei tulisi selittää puolitotuuksilla. Toisaalta MaRan ei ole mitään järkeä syyttää Kymsotea tartuntojen määrän kasvusta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka