Pääkirjoitus: Vaaliähky ei saa vaivata tammikuussa

Janne Rönkkö

Tuskin on edellisten vaalien mainokset kerätty katukuvasta pois, kun uudet vaalit painavat päälle. Tammikuun aluevaalien kampanja-aika alkoi virallisesti jo tämän viikon perjantaina.

Kaikkien aikojen ensimmäisissä aluevaaleissa valitaan Kymenlaaksosta 59 valtuutettua, jotka päättävät jatkossa hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta.

Myöhemmin aluevaltuusto voi itse päättää kokonsa. Suurin mahdollinen aluevaltuusto on 89-jäseninen.

Kymenlaaksossa aluevaaleissa päätetään muun muassa siitä, minkä kunnan ääni sote-palveluissa kuuluu. Vaikka virallisissa lausunnoissa painotetaan – niin kuin kuuluukin – aina maakunnan pyrkimystä yhtenäisyyteen ja sovinnollisuuteen, todellisuus on karumpi.

Yksi esimerkki tilanteen tulenarkuudesta on Kotkan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Jari Elomaan (kok.) ehdotus Etelä-Kymenlaakson irtautumisesta Kouvolasta. Elomaan mielestä kehityksen suunnan pitäisi olla Etelä-Kymenlaaksossa pohjoisen sijasta pääkaupunkiseudulle päin rannikkoa pitkin.

Toki vastaavia karttaharjoituksia on harrastettu Kouvolassakin.

Tähän asti kuntayhtymä Carean ja sittemmin Kymsoten päätöksenteossa on nahistu ennen kaikkea äänivallasta. Kaksinapaisesta maakunnasta on vaikea saada yksituumaista, kun toisen voitto koetaan aina jossakin määrin toisen tappioksi.

Aluevaalit poistavat ainakin äänivaltaongelman. Vaalien tuloksesta ei ole naputtamista: äänestäjät päättävät, istuuko tulevassa aluevaltuustossa enemmän päättäjiä maakunnan pohjois- vai eteläosasta.

Kesäkuisten kuntavaalien äänestysprosentin perusteella voisi päätellä, että Kouvola on hieman niskan päällä. Äänestäjien määrä ei kuitenkaan välttämättä ole ratkaiseva asia.

Esimerkiksi eduskuntavaaleissa on nähty, että Kouvolasta valuu merkittävä määrä ääniä eteläiseen maakuntaan. Samaa tapahtuu myös toiseen suuntaan.

Aluevaaleihin on aikaa puoli vuotta. Tammikuussa ratkaistaan Kouvolan muskeleiden suuruus hyvinvointialueen sote-palvelujen päätöksenteossa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka