Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ymmärrätkö nuorisokieltä? – Testaa taitosi Kouvolan Sanomien visassa!

Lukijalta | Talousmetsien luonnonhoito voi olla halpaa ja sitä saa vaatia

Puukauppa on kuluneena vuonna käynyt kaakkoisessa Suomessa muun maan tavoin vinhaa tahtia. On hienoa, että metsänomistajat ovat päässeet hyötymään nousevassa puunhinnassa pitkäjänteisen metsänkasvatuksen tuotoista. Vaikka metsä on harvoin pääelinkeino omistajalleen, on metsä isolle osalle omistajistaan perusajatukseltaan liiketoimintaa.

Liiketoiminnassa on aina mukana vastuu. Vastuullisen toiminnan pohjana on laki, mutta monesti vastuullisuuden merkkinä on myös erilaisia sertifikaatteja. Käytännössä kaikki suomalaiset metsänomistajat ovat mukana toteuttamassa vastuullista metsänomistamista PEFC- ja FSC-sertifikaattien kautta.

Metsäalan yhteisessä Monimetsä-hankkeessa on tullut julki, että monelle metsänomistajalle tulee yllätyksenä mahdollisuus puukauppoja sopiessa edellyttää kauppakumppaniltaan perustasoa merkittävämpää luontoarvojen huomioimista metsässään. Vaikka metsänhoito- ja hakkuutöissä metsälaki ja sertifikaatti ovat mukana, toimivat ne kuitenkin vain perälautana tekemiselle.

Kokemus kertoo, että esitettyjä toiveita kunnioitetaan kiitettävästi.

Valtaosa Kaakkois-Suomen metsistä on ns. talousmetsiä. Näin ollen talousmetsien luonnonhoidolla ja toimintamalleilla, joita metsätöissä toteutetaan, on alueellisesti valtava kokonaisvaikutus metsäluonnon monimuotoisuuteen ja vesistöjemme tilaan.

Talousmetsien luonnonhoidon ei yksinkertaisimmillaan tarvitse olla kallista ja monimutkaista. Usein monimuotoisuudelle arvokkaimmat puut ovat myös vähäarvoisimpia metsänomistajalle.

Esimerkiksi lahopuista, haavoista ja raidoista ei tilipussi juuri kartu, mutta metsäluonnolle ne ovat merkittäviä. Sekapuustoinen metsä on tuhonkestävä muuttuvassa ilmastossa. Monessa toimessa metsien toimenpiteiden rajoittaminen vain välttämättömään tuottaa säästöä metsänomistajalle, mutta samalla parantaa ympäristömme hyvinvointia suhteessa liioiteltuihin ratkaisuihin.

Tuomas Kähö ,

asiakkuuspäällikkö,

Suomen metsäkeskus