Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Koulut ja tapahtumajärjestäjät joutuvat taas varautumaan heikentyvään koronatilanteeseen – Koronarokotteen ottamiseen tulisi suhtautua kansalaisvelvollisuutena

Kymenlaakson koronatilanne heikkenee päivä päivältä. Maakunta jatkaa epidemian kiihtymisvaiheessa ainakin ensi keskiviikkoon asti. Sen jälkeen uhkana on siirtyminen takaisin leviämisvaiheeseen.

Näin tiedotti Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote keskiviikkona.

Koulujen, toisen asteen oppilaitosten ja korkeakoulujen lukukauden alku osuu vaikeaan ajankohtaan. Kouvolan seudun ammattiopiston Ksaon lukukausi alkaa jo ensi viikolla. Perusopetuksen lukukausi alkaa Kouvolassa 10. elokuuta.

Lukukaudet pyritään aloittamaan lähiopetuksessa. Kymsoten hallintoylilääkärin Kari Kristerin mukaan toisen asteen ja korkeakoulujen osalta etäopetusta täytyy kuitenkin harkita, jos kehitys jatkuu nykyisen kaltaisena.

Jatkuva varautuminen poikkeusjärjestelyihin vie voimia henkilöstöltä. Kouluissa on tehty lukuisia vaihtoehtoisia suunnitelmia opetuksen järjestämisestä korona-aikana. Välillä tilanne on ollut sellainen, että juuri kun yksi suunnitelma on saatu valmiiksi, tautitilanne on vaatinut uusia poikkeusjärjestelyjä. Tämä on taas uhkana.

Tilanne on samankaltainen myös tapahtumajärjestäjillä.

Loppukesälle on luvassa tukku hienoja tapahtumia, kuten Koria Roll, Taiteiden yö, rallicrossin SM-osakilpailu ja Wiipurintien markkinat.

Täytyy toivoa, että yleisö pääsee nauttimaan tarjonnasta. Tapahtumajärjestäjät ovat toistaiseksi hoitaneet oman osansa koronaturvallisista järjestelyistä ensiluokkaisesti.

Rokotusten ottaminen on nyt ensiarvoisen tärkeää. Sairaalatapaukset ovat koronakriisin aikana vähentyneet ja elämä alkanut monin tavoin muuttua normaalimmaksi. Se on hyvin paljon rokotusten ansiota. Rokotukset suojaavat suurella todennäköisyydellä koronavirustaudilta ja ennen kaikkea sen vakavalta muodolta. Kun rokotuskattavuus on riittävä, tauti alkaa todella muuttua yhdeksi kulkutaudiksi muiden joukossa.

Kymsoten Kari Kristeri kannustaa nuoria yli 16-vuotiaita varaamaan rokotusaikoja. Nuorten aikuisten keskuudessa korona leviää nyt vauhdilla.

Tartunnan saaneista suuri osa ei ole ottanut ensimmäistäkään koronarokotetta. Nyt jos koskaan on syytä toivoa, että suomalaiset ymmärtävät, kuinka älytöntä niin sanottu rokotekriittinen ajattelu tässä tilanteessa on.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.