Pääkirjoitus: Kouvolan aluetoimikunnissa on nyt paikkoja auki

Janne Rönkkö

Kouvolan viisi aluetoimikuntaa ovat toimineet 2–3 vuoden ajan. Entisen Anjalankosken ja Valkealan alueilla toimikunnat aloittivat syksyllä 2018 ja Elimäki-Korian, Kouvolan keskustan ja Kuusankoski-Jaalan alueilla kesällä 2019.

Vajaata ensimmäistä kautta on vaikeuttanut korona-aika. Läheskään kaikkia aiottuja hankkeita ja tapaamisia ei ole voitu poikkeuksellisena aikana toteuttaa.

Tästäkin huolimatta aluetoimikunnat ovat vähitellen löytäneet oman paikkansa.

Seitsenjäseniset aluetoimikunnat ovat olleet edistämässä hankkeita ja helpottamassa kouvolalaisten toiveiden eteenpäinviemistä kaupungin päättäjien tietoon.

Aluetoimikuntien seuraavalle toimikaudelle 2021–2025 on paraikaa jäsenhaku käynnissä. Viiteen aluetoimikuntaan valitaan kuhunkin 7–11 jäsentä ja enintään sama määrä varajäseniä.

Hyvä paketti syntynee sellaisesta yhdistelmästä, jossa osa vanhoista jäsenistä jatkaa ja osa on uusia jäseniä. Näin jo saatu kokemus tulee uusien jäsenten hyödynnettäväksi, eikä uudelle toimikaudelle tarvitse lähteä täysin tyhjältä pöydältä.

Kouvolan Sanomat kertoi tämän viikon torstaina tunnelmia aluetoimikuntien ensimmäisestä kaudesta.

Esimerkiksi Anjalankosken aluetoimikunnan jäsen Pentti Salin totesi, että hänellekin on usein esitetty perinteinen kysymys: "Eikö aluetoimikunta saa mitään aikaiseksi?"

Kysymys kertoo siitä, että ainakin osalla asukkaista – ja kenties myös osalla aluetoimikuntien jäsenistäkin – on liian optimistinen ajatus aluetoimikuntien mahdollisuuksista tehdä erilaisia asioita.

Aluetoimikunta on ennen kaikkea linkki alueilta kaupungille päin.

Hyvä esimerkki paikallisen yhteisön tuloksellisesta toiminnasta on Elimäelle rakennettu linja-autokatos. Aluetoimikunnan vauhdittamana paikalliset yritykset maksoivat tarvittavat materiaalit, ja paikallinen Eläkeliiton yhdistys toteutti hankkeen ja lupasi huolehtia katoksen ylläpidosta.

Yhteistyössä on voimaa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka