Lukijalta: Onko paikallistuntemuksella pienempi merkitys kuin isolla julkisuudella?

Kuntavaalit on käyty ja tulokset ovat selvillä ja hinku päätöksentekoon on suuri. On ollut havaittavissa olympialaisiin verrattavaa tunteiden purkausta, kun se joku jää saamatta, jonka tavoitteekseen asetti. Politiikassa asiat menevät eri tavalla kuin urheilussa, ja etenkin itsensä likoon laittaminen on tietenkin erilaista. Politiikka on kuitenkin urheiluun verrattavissa siinä, että osanottajilla on usein kovat panokset, varsinkin silloin jos menestystäkin saavuttaa.

Aikoinaan kun lähdin politiikkaan mukaan 90-luvun alussa, niin en ollut varma mikä oli oma tavoitteeni. Muutamilta konkareilta tiedustelin eri poliittisia ryhmiä, johon voisi ottaa yhteyttä, kun oli halu vaikuttaa kotikunnan asioihin. Ensimmäiseksi joku ehdotti sitoutumattomuutta. Tiedustelinkin kyseisen puolueen tavoitelistaa, mutta en saanut riittävää selkoa mikä oli heidän tavoitteensa.

Päädyin nykyisin nimeä kantavaan demaripuolueeseen. Aikaisemmessa kielessä se oli selkokielellä sosialidemokraatit. Siitä alkoi eräänlainen poliittinen polku.

Vaalit on siis taas käyty ja kunnallisjärjestöt, tai jotkut muut tahot eri puolueissa jakavat valtaa ehdokkaina olleille kunnan luottamuspaikkoihin. Tieto- ja taitotasoa kysellään ehdokkailta. Ehkä äänimääräkin saattaa vaikuttaa siihen, minkä mandaatin puolueen päättävät elimet myöntävät ehdokkaille. Ja onko kyseessä hyvä tyyppi vai vähän huonompi. Kyllä kyllä, pärstäkertoimella on suuri merkitys.

Edellä mainitsemani polku tai järjestelmä, joka eri puolueissa jäsenille on luotu ei sitten kaikkia tietenkään miellytä. Hyvin menestyneet ehdokkaat haluavat tietenkin vähän enemmän ja kannattajat antavat taustatukea, kuten olemme saaneet lehdestä lukea.

Kuitenkin jokaisella puolueella on se polku jäsenistölle. Huomioitavaa on, että kaikilla puolueilla sitä ei tietenkään ole, ja pystymetsästäkin pääsi mukaan. Jos asian ilmaisee niin kuin se todellisuudessa on, niin jonkunlainen marssijärjestys puolueilla omille ehdokkailleen on varmaan normaalitapa toimia ja tietenkin se naama... Demokratiaa noudatetaan siis myös puolueiden sisällä omalla tavallaan.

Ihmetyttää kuitenkin, että onko paikallistuntemuksella pienempi merkitys kuin isolla julkisuudella? Tuntuu, että lehtien lööpeissä oleminen on nykyään tärkeämpää kuin se, että tietääkö kotikunnan todellisista asioista jotain tarkemmin ja miten esimerkiksi Kouvolan terveyspalveluiden vääryydet voisi oikaista.

Poliittinen polku jossain kotikaupungin puolueessa on mielestäni se, joka antaa vahvat eväät kaikille niille, jotka ovat kotikuntansa asioiden hoidosta kiinnostuneita.

Kenelläkään ei ole oikeutta kyseenalaistaa kanssaihmisten tietomäärää. Mielestäni kuntavaaleissa luulisi paikkakuntatuntemuksella olevan siis kuitenkin suuri merkitys. Demokratia on puhunut omalla tavallaan, joten pulinat pois!

Ilkka Sarpola

Kuusankoski

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka