Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sharia-laki on ristiriidassa YK:n peruskirjan kanssa

Taliban-liike ja koko Koraaniin uskova ihmiskunnan osa pitävät Sharia-lakia pyhänä ja ylhäältä annettuna samoin kuin kristikunta omaa Raamatun tulkintaansa. Kumpikin perustuu vanhoihin paimentolaisten ja keräily-yhteiskuntien sääntöihin, jotka lopettivat kaikkien sodan kaikkia vastaan. Ainakin se oli tarkoituksena.

Sekä Vanha testamentti että Koraani (ja vielä Paavalin opetukset Uudessa testamentissa) ovat vahvistus niille käyttäytymissäännöille, jotka olivat paimentolaisten ja alku-maatalouden yhteiskunnissa. Siellä toteutui sukupuolten työnjako, jota ei enää tarvita.

Vasta omana elinaikanani on saatu sääntöjä, jotka enemmistö ihmiskunnasta on hyväksynyt. Tärkeimmät niistä ovat Kansainliiton peruskirja 1919 ja YK:n peruskirja 1945. Varsinkin jälkimmäinen on selkeäsanainen: Jokainen ihminen on vapaa, tasa-arvoinen ja nauttii ihmisoikeuksista.

Näillä perusteilla ihmettelen Afganistanin tapahtumia. On omituista, että ympäröivä maailma ei selkeästi kiellä mm. talibanien oikeuttamaa sukupuolisyrjintää, ruumiillista rankaisua ja kuolemantuomioita.

Kari Tuomi

Jaala

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.