Pääkirjoitus Rokotekriittisyydellä on monta tasoa

Sosiaalisen median aikana on helppo ajautua elämään omassa turvallisessa kuplassaan. Somesta on varsin vaivatonta löytää samanhenkisiä ja -mielisiä ystäviä, joiden kanssa on yksimielisyys asiasta jos toisestakin.

Ei ole mikään ihme, että esimerkiksi vahvasti rokotekriittiset hakeutuvat omiin ryhmiinsä. Näin he saavat vahvistusta omille ajatuksilleen. On mukavampi olla yhdessä oikeassa kuin yksin väärässä.

Rokotekriittisyydellä on monta eri tasoa. On eri asia uskoa viranomaisten salaliittoihin kuin pohtia rokotusten mahdollisia haittavaikutuksia.

Raja viisaan kriittisyyden ja huuhaan välillä kulkee siinä, miten kukin näkee tieteen aseman. Tieteellä on hyvä taipumus korjata itseään. Jos tiede osoittaa jonkin asian vääräksi, uusi perustellumpi tieto korjaa ja tarvittaessa korvaa entisen väärän tiedon.

Uskomukset ja luulot perustuvat taas mutu-tuntumaan. Uskomusta tukemaan etsitään jostakin niin sanottu asiantuntija.

Uskomusta koetellaan harvoin riittävästi. Luulon vahvistamiseen riittää, kun jostakin löytyy joku, joka on samaa mieltä.

Ilta-Sanomat uutisoi perjantaina, että erilainen suhtautuminen koronarokotukseen voi pahimmillaan rikkoa pari-, perhe- tai ystävyyssuhteita.

Väestöliiton asiantuntija Minna Jaakkola totesi lehdessä, että heillä on tiedossaan tilanteita, joissa esimerkiksi lasten rokottamisesta ollaan perheissä eri mieltä.

Jaakkolan mukaan riidan takana oleva valtataistelu voi edetä siihen, että enää ei puhuta rokotteesta, vaan siitä, kuka on oikeassa.

Siihen on helppo vastata.

Tämänhetkisen tiedon ja ymmärryksen mukaan tiede on oikeassa – tai vähintään lähimpänä oikeaa.

Tämän takia on kaikki syyt luottaa tieteeseen.

Rokote tuo suojaa kaikille. Riittävä laumasuoja on edellytys sille, että yhteiskuntaa voidaan avata.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka