Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyöräilyviikolla muistutetaan pyöräilyn turvallisuudesta ja terveydestä

Valtakunnallinen pyöräilyviikko käynnistyi viime lauantaina. Sen aikana muistutetaan myös pyöräilyn turvallisuudesta ja terveydestä. Pyöräilevälle luonto tulee lähelle paremmin kuin auton ikkunasta katsoen. Pyöräily on terveellistä, kun se tehdään turvallisesti liikennesääntöjä noudattaen, kunnossa olevin varustein ja kypärä päässä. Pyöräilyllä on todettu olevan selvät terveys- ja ympäristövaikutukset.

Polkupyöräturmissa päävammat ovat yleisimpiä, jopa kolmannes pyöräilyvammoista osuu päähän. Liikenneturvan kypäräseurannan mukaan Kymenlaaksossa vajaa puolet pyöräilijöistä käyttää kypärää. Kuitenkin alle kouluikäisistä yhdeksän kymmenestä pyöräilee hienosti kypärä päässä. Pään lisäksi pyöräonnettomuuksissa ovat tyypillisiä hartianseudulle ja olkavarteen kohdistuvat vammat. Pyöräilyonnettomuuksissa tulee vaurioita myös jalkoihin, etenkin sääriin ja polviin, sekä ranteisiin.

Tankojuoppous on monen pyöräilyonnettomuuden taustalla. Tankojuoppo on henkilö, joka tienkäyttäjänä kuljettaa moottoritonta ajoneuvoa alkoholin tai muun huumaavan aineen vaikutuksen alaisena. Henkilövahinkoon johtaneista pyöräilytapaturmista kolmanneksessa oli mukana alkoholi. Lähes yhdeksällä kymmenestä päihtyneenä pyöräilleestä humalatila oli vahva, eli yli 1,2 promillea.

Päihtyneet pyöräilijät joutuvat tapaturmaan yksin, käyttävät harvemmin kypärää ja saavat kaksi kertaa useammin pään vamman verrattuna selvänä onnettomuuteen joutuneisiin. Tyypillinen tapaturma-ajankohta on viikonloppuyö. Tankojuopon päihtymys vaarantaa myös muiden turvallisuutta.

Moni on löytänyt pyöräilyn ilon korona-aikana. Kiinnostus pyöräilyyn on lisääntynyt niin, että suosituimpia pyörämalleja joutuu odottamaan jopa vuoden ja pyörän huoltoon saa jonottaa. Toivotaan, että kasvava pyöräilytrendi jatkuu ja pyöräily koetaan turvalliseksi tavaksi liikkua. Pyöräily voi jatkua nastarenkailla ja hyvillä valoilla varustetulla pyörällä turvallisesti läpi talven, tuoden iloa ja valoa pimeille kaduille.

Laura Sillanpää

ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori, Kouvolan kaupunki

Tarja Korhonen

yhteyspäällikkö, Liikenneturva