Lukijalta: Säästöä ja empatiaa liikenteeseen

Iltapäivälehdessä kirjoitettiin rekkojen ahdistelemista henkilöautoilijoista Helsingin Länsiterminaalissa ja Hangon satamaan johtavalla tiellä numero 25. En kuitenkaan usko täysin kyseisen autoilijan väitettä.

Muun muassa länsiterminaalin kadut Helsingissä ovat erittäin vikkaat laivojen saapuessa satamaan, joten edes kohtuullisen turvavälin pitäminen edellä ajavaan on lähes mahdotonta. Jutussa ilmaistaan myös alinopeutta ajavat henkilöauton kuljettajat. Tämä provosoi kiireiset tavarankuljettajat, jos edessä menee hitaampi autoilija.

Mielestäni liian hitaasti, muista tienkäyttäjistä välittämättä ajavat autoilijat ovat yleensäkin kiusallisia liikenteessä. Liikennekulttuurissamme on hyvin itsekeskeinen ajotapa. Yksi syy alhaisen nopeuden ajamiseen on luultavasti kännykkään puhuminen ajon aikana. ”Todella hyvä konsti olisikin saada liialliset ylinopeudet alas, kun saisi puhua kännykkään ajon aikana laillisesti.”

Jokaisella on jo nykypäivänä kännykkäpuhelin. Lataamalla puhelimeen nopeusmittarin, auttaa se ajamaan laillista nopeutta. Tämä sovellus on erittäin tarkka nopeudennäyttäjä, jos auton oma mittari ei näytä oikeaa lukemaa. Kun ajaa esimerkiksi 3–5 km/h ylinopeutta kyseisen satelliittinäytön mukaan, niin silloin ei muillakaan tienkäyttäjillä ole purkautumisen syytä. Pitää tietenkin ajaa muutenkin liikennesääntöjen mukaan, ainakin jota kuinkin. Mutta raivokuskit ovat sitten erikseen.

Pelko kameroiden välähtämisestä, aiheuttaa myös suuria nopeuden alentamisia juuri ennen kameraan lähestymistä. Tämäkin on erittäin ilkeä ajotapa, joka aiheuttaa suurtakin haitariliikettä varsinkin pitkissä jonoutumissa. Nopeusvalvontakameroiden tekniikka on kuitenkin asennettu siten, että se välähtää vasta noin 8 km/h ylittävältä osalta ylinopeudesta.

Mutta. Ajan useamman kerran vuodessa Turkuun reittiä: Kuusankoski-Lahti-Riihimäki-Forssa. Nopeuteni on koko ajan 83 km/h tällä sovelluksella ja vakionopeussäätimellä. Keskinopeus on tietenkin hieman alempi.

Polttoaineen kulutus putoaa noin 20 euroa nykyisellä hinta-tasolla, edestakaisella matkalla ja autokin kiittää. Hidastuskertaus osuu jonossa ehkä noin neljänteen ajoneuvoon. Tietenkin uhkarohkeita ohituksia joutuu joskus varomaan.

Ajan samaa nopeutta myös satasen alueella. Yleensä ei joudu suurenkaan ahdistelun kohteeksi, jos seuraa liikennettä ja yrittää olla empaattinen kuljettaja. Näin myös säästyy omat hermot.

Eli joskus voi ajaa tien sivuun, vaikka bussipysäkille ja antaa muiden kiireisten mennä, tai sitten vilkun vilautus kiireiselle ja havaittavissa oleva väistö kanssa-autoilijoille. Sitten ohittajalle merkki hyvää matkaa ja niin se toimii!

Ilkka Sarpola, Kuusankoski

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka