Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mitä kuuluu, miten voit?

Puhuminen on meille kaikille välillä hyvinkin vaikeaa. Oikeiden sanojen löytäminen ja ääneen sanominen ei useinkaan ole helppoa. Aina emme edes tiedä, mitkä olisivat ne oikeat sanat. Ammattilainenkaan ei aina löydä oikeaa tapaa ottaa puheeksi itsetuhoisuuteen liittyviä asioita.

Meillä kaikilla on mielenterveys, jonka vointi vaihtelee elämän eri vaiheissa. On lukuisia keinoja, joilla voimme pyrkiä parantamaan mielenterveyttämme, mutta joskus keinot loppuvat kesken ja epätoivo valtaa mielen. Ulkopuolinen ei voi kysymättä tietää, mitä toisen mielessä tapahtuu. Epätoivo ja toivottomuus eivät aina näyttäydy uupumisena, väsymisenä tai vetäytymisenä.

Haluamme kannustaa kaikkia kysymään läheisen voinnista, sekä huolen huomatessaan jopa kysymään itsetuhoisista ajatuksista suoraan. Kysyminen itsemurha-aikeista ei lisää itsemurhan riskiä. Kysyminen voi antaa itsensä vahingoittamista miettineelle tilaa ja mahdollisuuden puhua asiasta. Olitpa läheinen tai ammattilainen kysymyksen esittäminen voi olla portti pois yksinäisyydestä ja toivottomuudesta. Kenenkään ei soisi jäävän itsetuhoisten ajatusten kanssa yksin. Uskalla ottaa huolesi puheeksi.

Kouvolassa on useita toimijoita, jotka pyrkivät parantamaan kuntalaisten sekä ammattilaisten mielenterveystaitoja ja kykyä puheeksiottoon. Ennaltaehkäisevän mielenterveystyön tavoitteena on pyrkiä vähentämään mielenterveyteen kohdistuvia ennakkoluuloja ja luoda avointa keskusteluilmapiiriä. On tärkeää tukea kokemusta yhteisöllisyydestä luomalla ilmapiiriä osallisuudesta ja yhteenkuuluvuudesta, minimoiden yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksia. Mielenterveys on oikeus, keskeinen voimavara ja jokainen on arvokas omana itsenään.

Mikäli koet epätoivoa tai huolta läheisestäsi, ole yhteydessä ammattilaiseen, ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Tarjolla on myös matalan kynnyksen apua vakavien tilanteiden ennaltaehkäisyyn. Akuuteissa tilanteissa ota yhteys aina hätänumeroon 112. Joskus tarvitaan jonkun toisen apua. Se joku voit olla sinä.

Perjantaina 10.9. vietetään valtakunnallista Itsemurhien ehkäisypäivää. Olet lämpimästi tervetullut Voikkaan Virtakiveen kello 18 viettämään yhteistä kynttiläiltaa. Tilaisuus on kaikille avoin, eikä etukäteen tarvitse ilmoittautua.

Raisa Mänttäri,

Kakspy ry, Yhes Eteenpäin Itsemurhien ehkäisyhanke Kymenlaakso

Laura Sillanpää,

ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori, Kouvolan kaupunki

Anita Sipilä,

puheenjohtaja, Kouvolan Mielenterveysseura ry.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.