Lukijalta: Onko Raamattu satukirja?

Tämän lehden mielipidesivustolla on viime aikoina esiintynyt runsaasti mietteitä raamatun sanomasta ja sen todenperäisyydestä.

Moni on napakasti pitänyt opusta täydellisenä satukirjana. Monen mielestä se on Jumalan Sanaa ja arvokas ohjeistus ihmiselle.

Suomalaisissa perheissä Raamattu on useimmiten kirjahyllyssä avaamattomana . Moni ottaa silti vahvastikin kantaa tietämättä sisällön kokonaisuudesta paljoakaan.

Kaikissa hengellisissä asioissa esiintyy ääri-ilmiöitä ja fanaattisiakin kannanottoja puolesta ja vastaan. Raamatun sana kestää rauhallisen ja asiallisen arvioinnin. Toisaalta on selviö, että Jumalan rakkaudesta ja paholaisen pahuudesta ei kyetä ongelmitta puhumaan.

On myös ymmärrettävää, että uskonnollisten ihmisten lakihenkinen käyttäytyminen on herättänyt paljon antipatioita. Raamatun kaksoiskäsky kuuluu: Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Sitä kykenemme vajavaisesti toteuttamaan, mutta voimme kyllä kehittyä.

Raamattu on maailman levinnein ja luetuin kirja. Sitä on painettu miljardeja kappaleita ja käännetty monille sadoille kielille. Valtakielillä on lukuisia eri käännöksiä.

Vanhassa testamentissa on paljon tulevaisuuden ennustamiseen liittyvää. Yksin Jeesuksen syntymästä ja elämästä on profetoitu yli 300 kertaa satoja vuosia aiemmin.

Parituhatta muuta ennustusta on tarkkaan toteutunut. Sattumanvarainen todennäköisyys on ollut häviävän pieni. Sadat toteutumattomat ennustukset odottavat aikaansa. Tätä todellisuutta näemme maailman nykytapahtumissakin.

Lisääntyvästi löytyy historiallista ja arkeologista todellisuutta tukemaan Raamatun ainutlaatuisuutta ja kestävyyttä. Faktat eivät ole fiktiota. Toki monet hengelliset ulottuvuudet eivät avaudu teoreetikoille. Usko Jeesukseen ja Pyhän Hengen apu on jokaisen vastaanotettavissa tulkintaa kirkastamaan.

Historia ja maailman nykymeno osoittaa, kuinka ihminen on lisääntyvästi vastustamassa Luojan suurta kunniaa. Raamatun Jumala on armollinen ja antaa jokaiselle epäilijälle ja vastustajalle mahdollisuuden löytää kirjan sanoma.

Apostoli Paavali oli valmis aikanaan tappamaan kristittyjä. Jumalan kohtaamisen jälkeen hänestä tuli Uuden Testamentin merkittävin kirjoittaja.

Hänen tärkeät kirjeensä ovat testattavissa myös vuonna 2021. Rohkea on, joka uskaltaa julistaa hänet satusedäksi.

Hannu Hurri, Kouvola

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka