Pääkirjoitus: Arvostava puhe edistää Kouvolan valtuuston yhteistyötä – Asiattomuuksiin puuttuminen ei ole demokratian vastaista

Johanna Värjä

Kouvolan Sanomat kysyi uuden kaupunginvaltuuston jäseniltä, missä kulkee raja epäasiallisen ja asiallisen käytöksen välillä. Asian nosti esiin valtuuston uusi puheenjohtaja Paula Werning (sd.) ilmoittaessaan ensimmäisessä valtuuston kokouksessa, ettei hän aio sallia epäasiallista käytöstä kokouksissa.

Helppoa olisi ajatella, että Werning huomautti itsestään selvästä asiasta. Tätä mieltä oli myös osa vastaajista. Yhden näkemys oli, ettei epäasiallinen käytös ole ollut Kouvolassa mikään ongelma.

Toinen ajatus on ikävämpi: Werning on edellisellä kaudella nähnyt epäasiallista käytöstä. Hän osallistui valtuuston varapuheenjohtajana kaupunginhallituksen kokouksiin, ja juuri kaupunginhallituksen ilmapiiriongelmien vuoksi kaupunki tilasi Työterveyslaitokselta työyhteisöselvityksen. Tulokset eivät ole tiedossa, sillä hallitus salasi ne.

Werning toimi ryhdikkäästi linjatessaan kantansa heti kauden alussa. Puheenjohtajalla on vastuu siitä, miten kokouksessa toimitaan. Epäasialliseen puheeseen puuttuminen ei ole demokratian vastaista, vaan demokraattisen päätöksenteon turvaamista. Mielipiteen voi muotoilla toisia kunnioittaen.

Luottamushenkilöillä on erilaiset taustat, ja tämä on jokaisen tarpeen ymmärtää. Tyyli, millä perheen tai kavereiden kesken naljaillaan, voi muiden korvissa kuulostaa hyvinkin asiattomalta. Valtuutettujen yhteistyötä helpottaa, kun he puhuvat tai kirjoittavat toisilleen ja toisistaan arvostavasti.

Kouvolassa ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan, vaan valtuutetut voivat lainata eduskunnan ohjetta häirinnän estämisestä kansanedustajan työssä, kuten eräs kyselyn vastaajista ehdotti.

Jos jollekin on vielä epäselvää, millaista epäasiallinen kohtelu ja häirintä ovat, se on ainakin tätä: vähättelyä, eristämistä, perättömien tietojen levittämistä toisista luottamushenkilöistä, huumorin varjolla tapahtuvaa mustamaalaamista, sukupuoleen perustuvaa häirintää, huutamista, pelottelua tai uhkaavaa käytöstä.

Kommentoi