Lukijalta: Hoitajien palkkataso on liian matalalla hoidon laatuun nähden

Silja Paavola kirjoitti potilasturvallisuudesta ja hoidon laadusta, joka Suomessa on huippuluokkaa (KS 17.9.). Hän myös peräänkuuluttaa hoitohenkilökunnan tietoa monikulttuurisuudesta.

Mielestäni Suomessa ei sairaanhoitajille pidä asettaa vaatimuksia eri kulttuureiden tavoista sairaaloissa. Mutta oletankin, että maassamme jo nyt asuu kansalaisia eri kulttuureista, jotka ovat myös sairaaloissa työssä. Monissa ammateissa Suomessakin on jo nyt eri kulttuureista työntekijöitä, joten tiedot tulevat automaattisesti. Se pitäisi kuitenkin huomioida, että asumme Suomessa ja suomalaisilla tavoilla.

Kuitenkin riittää kun on ystävällinen kaikille ihmisille ja potilaille, koska asiakaspalvelustahan hoitotyössäkin on kyse. Kun tekee työnsä huolella, että potilaalla on turvallinen olotila, niin sen pitäisi riittää.

Englannin kielen taito on tietenkin eduksi hoitajan työssä, juuri ulkomailta muuttaville synnyttäville äideille hoitotilanteissa. Miksi hoitajien pitäisi opetella monikulttuurisuutta, koska hoidamme potilaita kuitenkin suomalaisissa sairaaloissa? Olen samaa mieltä, että lähihoitajat ovat sopivia nuorten äitien tukihenkilöitä siinä tilanteessa, kun synnytys on tapahtunut ja oma puoliso, tai perheenjäsen ei ole läsnä tapahtumassa esimerkiksi juuri kulttuurierojen vuoksi.

Hoitajien määrän lisääminen on itsestäänselvyys. Mutta viimeisten tietojen valossa ei lähihoitajankaan työ juurikaan enää kiinnosta. Onko työmäärä sitten lisääntynyt koronan myötä niin mittavasti, että jaksaminen alkaa tulla vastaan? Palkkataso hoitajan työssä saattaa olla yksi merkittävä tekijä. Pandemia kuitenkin osoitti sen kuinka raskasta hoitajien työ on kaikessa vaativuudessaan, kun on esimerkiksi maski suun edessä, sekä lämpöä hohkaavat suojavarusteet päällä useita tunteja päivässä.

Sairaanhoitajien palkkataso on siis Suomessa liian alhaisella tasolla, edellä mainitsemaani hoidon laatuun nähden. Palkkataso ei ole läheskään niin houkutteleva kuin Norjassa, joten sinne melko moni uusi hoitaja myös pyrkii työhön, varsinkin jos ei ole perhesidonnaisuuksia Suomeen. Ja kun lähitulevaisuudessa toivon mukaan saadaan tämä tartuntatauti kuriin, niin alkaa työt kiinnostaa muuallakin hoitajia.

Haasteena on vielä hoitotyössä oleville on nämä ihmiset, jotka uskovat näihin salaliittoteorioihin tämän koronan ympärillä ja sen oman uskomuksen vuoksi ei rokotetta oteta. Saattavat aiheuttaa kuitenkin muille suuria terveydellisiä ongelmia toiminnallaan. Ole siinä sitten ystävällinen sairaanhoitaja, jos ihminen tällaisen uskomuksen vuoksi sairastuu ja hoitoon joutuu.

Ilkka Sarpola

Kuusankoski

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka