Pääkirjoitus: Valokuituyhteydet tekevät tuloaan Kouvolan taajamiin

Janne Rönkkö

Kymijoen Kyläkuitu osuuskunta aloitti valokuituyhteyksien vetämisen Kouvolan ja Iitin haja-asutusalueille jo vajaat kymmenen vuotta sitten.

Tällä hetkellä osuuskunnalla on noin 1 800 asiakasta Kouvolassa, Iitissä ja Haminassa. Osuuskunta toimii erilaisten valokuituhankkeiden turvin, eli hankkeille on haettu tukea esimerkiksi ELY-keskukselta.

Taajamissa tilanne on toisenlainen. Kyseessä ovat vapaat markkinat, eikä osuuskunnalla ole tukihankkeiden kanssa asiaa taajamiin.

Vapailla markkinoilla Kouvolan taajamissa paikallinen Datasafe oy, eli markkinointinimeltään Kouvolan Kuitu, on ehtinyt pisimmälle kiinteiden valokuituyhteyksien rakentamisessa. Yrityksellä on joitakin satoja asiakkaita.

Helsinkiläinen Adola oy on saamassa Myllykoskella ensimmäisen valokuitualueensa valmiiksi. Ensimmäiset yhteydet ovat asiakkaiden käytössä myöhemmin tänä syksynä.

Ainakin Kouvolassa suuret valtakunnalliset yritykset ovat olleet valokuituyhteyksien tarjoamisessa vielä tarkkailevalla kannalla. Esimerkiksi Telian osittain omistaman Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto sanoo, että hankkeita on esivalmistelussa.

Alan suuret yhtiöt ovat panneet suurimmat paukkunsa langattomiin yhteyksiin. Kiinteillä valokuituyhteyksillä on kuitenkin yhä enemmän kysyntää esimerkiksi nettipelaajien keskuudessa.

Monia asiakkaita on jo pitkään närästänyt langattomien yhteyksien ilmoitetut teoreettiset huippunopeudet. Käytäntö on ollut usein merkittävästi hitaampaa.

Valokuidun edelläkävijäyhtiöt ovat etulyöntiasemassa. Voi hyvinkin käydä siten, että isot tekijät lähestyvät joku päivä esimerkiksi Datasafen ja Adolan omistajia ostotarjousten kanssa.

Kasvava markkina kiinnostaa aina isoja tekijöitä. Etukenossa otettu riski voi tuoda pienemmille tekijöille myöhemmin lihavan tilipäivän.

Juttua muutettu 27.9. kello 8.38. Korjattu Heikki Kauniston nimi ja titteli.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka