Lukijalta: Tapaus Kimolan kanava – Kanavan tuloiksi ennustettiin 800 000 euroa vuodessa, paljonko se on todellisuudessa tuottanut?

Kimolan kanavan rakentamisesta tehtiin päätös keväällä 2018. Se runnattiin läpi todella surkeasta taloustilanteesta huolimatta demarien ja keskustan voimin ilmeisesti pohjautuen sopimukseen: Anjalaan koulu, Elimäelle lukio ja Kuusankoskelle kanava? Mukaan saatiin muutamia muitakin siinä uskossa, että konsultin laskelmat ja valtuustolle esitetyt perustelut olivat oikeita.

Perusteluna rakentamiselle esitettiin kanavan matkailutuotot. Ensimmäisenä vuonna ennustettiin tuloja 800 000 euroa. Ensimmäinen täysi kesä on nyt koettu, joten on syytä julkaista muutakin tietoa kanavasta kuin sulutusten määrä.

Kaupungin kustannukset tähän mennessä ovat noin 8 miljoonaa ja lisää lienee tulossa kanavan alueen viimeistelyyn ja alueen kehittämiseen, jotta luvattuja matkailutuloja olisi tulossa.

Sulutusten määräksi viime kesältä on ilmoitettu yli 1500 kappaletta. Tämä merkinnee noin 250 venekuntaa (arvio: 3 venekuntaa/sulutus) kesässä, joista vain murto-osa on Päijänteeltä päin tulleita ja joiden varaan matkailutulot on laskettu. Konsultin laskelmat perustuivat alkuvuosina 1 000 venekuntaan/vuosi ja nousevaan määrään jatkossa.

On aiheellista tietää, onko tulossa jotain lisäkustannuksia jo maksettujen lisäksi ja mikä on yhden sulutuksen hinta. Kimola on ainoa kanava Suomessa, jonka kustannuksista valtio ei vastaa, joten ilmeisesti ei myöskään sulutuksista?

Mitkä ovat olleet kanavan tuotot? Onko muita tuottoja kuin vierasvenesataman maksut?

Ei liene yrityssalaisuus, montako vierasvenettä Virtakivessä on vieraillut ja paljonko on saatu satamamaksuja. Tottahan toki Virtakiven ravintola ja kanavan alueen pari jäätelö- ja kahvivaunua ovat tuoneet kesäksi muutaman työpaikan. Tuskin niistä on kuitenkaan saatu luvattuja verotuloja?

Toivottavasti kaupungin vastuuhenkilö Petteri Portaankorva julkaisee kanavan tämänhetkisen kustannus- ja tulopuolen sekä sen, luottaako kaupunki vielä konsultin arvioihin, joiden pohjalta päätös tehtiin. Tämä kiinnostanee Kouvolan veronmaksajia sekä varsinkin valtuuston jäseniä, jotka ovat totisen paikan edessä vuoden 2022 budjetin laadinnassa.

Kari Taskinen

Kouvola

Kommentoi