Lukijalta: Kouvolassa painetaan rahaa?

Kaupunginhallitus korotti syyskuussa sisäisiä vuokria. Esimerkiksi Mansikkamäen koululle tämä merkitsee toimintamenoihin reilun 220 000 euron leikkausta.

Päätöstä tehtäessä, ainakaan asiakirjojen mukaan, esiin ei noussut mitenkään menetyksen kompensoiminen eri toimijoille.

Sittemmin havaittiin, että käypien vuokrien kohdistaminen toimialoille tekee toiminnan mahdottomaksi. Tuli ahaa-elämys; vuokrankorotukset pitää hyvittää.

Menetykset ja kompensaatiot kohoavat miljooniin, vaikka tästäkään ei esittelyosiossa mainita mitään. Sisäisessä vuokrassa kulut leikataan vuokralaiselta ja siirretään tilapalvelulle. Puhutaan kustannusneutraaliudesta, kun toimenpide ei vaikuta kokonaisbudjettiin.

Jossakin on myöhemmin päätetty, että ”vuokranmaksajille” lisätään talousarviokehykseen nousua vastaava määrä rahaa.

Näiltä osin mennään oikeilla raiteilla. Mutta väite siitä, että toimenpide on kustannusneutraali, vaatii rahan ottamista pois joltakin muulta toimijalta. Ellei näin toimita, rahaa pitää lisätä kaupungin koko budjettiin. Tämä ei ole tietenkään enää kustannusneutraalia.

Olen tiedustellut asian laitaa talousjohtaja Hellevi Kunnakselta. Aina sama vastaus: "Sisäisiä tuloja on lisätty vastaava summa kuin sisäisiä menoja. Sisäiset erät sisältyvät budjettiin samoin kuin ulkoiset. Tulosvaikutusta kaupunkitasolla sisäisillä erillä ei ole."

Kysyn, mistä ihmeestä, todellakin mistä ihmeestä, sisäisten tulojen lisäys kumpuaa?

Kertauksen vuoksi; jos säilytetään sisäisessä toiminnassa kustannusneutraalius, on joltakin otettava rahaa pois. Jos näin ei toimita, on lisättävä kokonaisbudjettia, jolloin neutraaliudesta ei voi puhua.

Olisi hauskaa, jos talous saataisiin tasapainoon vain heittämällä, että lisätään tarvittava summa ja sillä siisti. Sisäisesti ei tarvitsisi karsia keneltäkään ja ulkoista panostusta ei tarvitsisi lisätä.

Turhan viisastelun välttämiseksi totean vielä, että tilapalveluista menee ihan oikeita euroja kaupungin talousarvion ulkopuolelle. Kyse ei ole pelkästään sisäisisistä siirroista.

Tarvitaan rahaa! Ehkä tästäkin mysteeristä selvitään legendaarisella kikkailulla. Lienen herkkämielinen, kun olen huolestunut.

Asko Vatanen,

Kouvola

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka