Pääkirjoitus: Kouvola tarvitsee investointeja, mutta niitä on harkittava tarkkaan – Kuntatalouskonsultin ulostuloon sisältyy valtava arvolataus

Satumiia Masalin

Kouvolassa on menossa parasta aikaa isoja investointeja: kaupungin kärkihankkeena kulkeva Kullasvaaraan rautatie- ja maantieterminaali, Sarkolan uusi koulu ja Valkealan monitoimitalo.

Lähivuodet lupaavat lisää isoja investointeja: kouluja, päiväkoteja, uimahalli, jäähallin mittava remontti ja kulttuuritalo.

Rakennusbuumi ei johdu kaupungin pulskasta rahapussista. Jo ennen kuntaliitosta useiden rakennusten peruskorjaaminen oli retuperällä, ja kuntaliitoksen jälkeen kouluverkon tiivistämisessä on vitkuteltu. Nyt nämä epäkohdat ovat päätyneet päättäjien syliin.

Investointien lisäksi myös kärkihankkeeksi listattu itärata syö tulevina vuosina Kouvolan rahoja.

Kuntatalouskonsultti Eero Laesterä piti Kouvolan kaupunginvaltuutetuille viime viikon keskiviikkona talousseminaarin. Seminaarin jälkeen keskustan Janne Wall sanoi Kouvolan Sanomissa (18.10.), että Laesterä lateli tuttuun tyyliinsä kuntataloustotuuksia, jotka on helpompi sanoa kuin toteuttaa.

Yksi taloustotuus oli se, ettei Laesterän mukaan uusia kerskainvestointeja, kuten kulttuuritaloja, tarvita.

Kuntatalouskonsultin ulostuloon sisältyy valtava arvolataus. Tuohon totuuteen osa kouvolalaisista valtuutetuista on varmasti valmis tarttumaan mielellään. On kuitenkin syytä muistaa, että Kouvola ei voi kulttuurimenoillaan kerskailla. On myös syytä huomioida, että esimerkiksi Kouvolan teatterin rakennus on huonossa kunnossa ja se on usean kouvolalaisen työpaikka. Eivätkö taiteentekijät ansaitse terveitä työtiloja?

Ukko Bamberg kertoi Kouvolan Sanomissa, että perussuomalaiset on huolissaan kaupungin taloudesta. Tämän huolen jakavat monet muutkin poliittiset ryhmät. Olisiko mitenkään mahdollista rytmittää investointeja, Bamberg kysyi.

Rytmittämisen lisäksi kaikkia investointeja olisi syytä käsitellä kokonaisuutena ja euroja tarkkaan harkiten jokaisen hankkeen kohdalla. Kouvola tarvitsee investointeja, se on selvää. Kuoliaaksi näivettynyt kaupunki ei tee ketään autuaaksi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka