Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Huono johtaminen aiheuttaa kiusaamista työpaikoilla

Olen toiminut alallani useamman vuoden. Muutamia kertoja on esiintynyt työnantajan puolelta kiusaamista. Edustamallani alallani sitä esiintyy muun muassa työvuorojen suunnittelussa. Kyseisissä tilanteissa määrätään useasti työvuoroja, joiden takia jo sovitut vapaa-ajan menot estyvät. Työnantajan luottohenkilöt joskus myös vahtivat muiden työntekoa. On olemassa siis se ”parempien porukka”. Vahtimista toteutetaan mielestäni yrityksissä, joissa johtaminen ja taloudellinen tilanne on huono.

Osallistuminen työajan puitteissa joihinkin luottamustehtäviin aiheuttaa vastenmielisyyttä, koska se maksaa työnantajille. Työsopimusta myös rikotaan varsinkin silloin, jos ei työntekijöistä ole valittu luottamushenkilöä. Epämiellyttävien henkilöiden parannusehdotukset työtilanteisiin ovat miltei turhia. Mielipidettä kysytään, mutta se ei johda muutoksiin. Sisäpiirin muutosehdotukset hyväksytään lähes poikkeuksetta.

Kiusaamista syntyy myös lomien ehdottamisesta. Kiusaava työnantaja haluaisikin päättää lomien ajankohdasta yksipuolisesti. Tämäkin asia liittyy mielestäni huonoon johtamiseen. Lomien ajaksi henkilökunta vähenee, mikä aiheuttaa eripuraa. Hyvin johdetuissa yrityksissä ei työntekijän lomaehdotuksista juurikaan tule vastalauseita työnantajan puolelta, koska heillä toimii kunnioitus yleissitoviin sopimuksiin muutenkin.

Silmätikuksi joutumisen ja jatkuvan keljuilun myötä työnteko käykin vastenmieliseksi. Huonosti johdetussa yrityksessä esimiestehtäviin pääseminen tai joutuminen on erittäin haastavaa. Työntekijöiden huono perehdyttäminen aiheuttaa myös virheitä työn tekemisessä. Johtajan mieltä pitäisi osata lukea ulkoisesti. Edellä mainitusta johtuen asiat kriisiytyvät ja sairaslomilta ei silloin vältytä. Jos yrityksen johtaja on ilkeämielinen, se aiheuttaa huonon käytöksen myös alaisiin päin.

Tilastojen mukaan Suomessa työntekijää kiusataan kaksi kertaa enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Työkulttuurissamme on johtajilla hieman kyyninen asenne muutenkin henkilöstöjohtamisessa. ”Herran pelko on viisauden alku”. Tämä raja ei saa rikkoutua. Johtajalla pitäisi olla kuitenkin vastuuta työntekijöidensä yleisestä jaksamisesta. Joidenkin yritysten omistajat eivät siis mielestäni hallitse henkilöstöjohtamista ollenkaan, puhumattakaan työehtojen noudattamisesta.

Yrityksen voi perustaa kuka vaan ja palkata henkilökuntaa. Johtaminen on kuitenkin tärkeä osa-alue, johon ei mielestäni keskitytä riittävästi. Etenkin uusilta tai nuorilta työnantajilta puuttuu ymmärrettävästi kokemusta psykologisesta johtamisesta. Luulisikin, että jo yrittäjäkursseilla tämä olisi eräs opetuksen aihe. Avi ja työsuojelupiiri ymmärtääkseni valvovat johtamistoimintaa eri yrityksissä. Valtion viroissa ja kuntatyöntekijöillä nämä asiat lienevät itsestäänselvyyksiä.

Yhteiskunnat rakentuvat ihmisten työn tekemisen varaan, että veronmaksajia riittäisi. Mutta jos työntekijä joutuu henkiseen puristukseen, niin silloin on vaikeaa jatkaa työntekoa pirteänä. Työmäärä nykyisissä työpaikoissa saattaakin lisääntyä sellaisiin määriin huonon johtamisen vuoksi, että sitä voidaan verrata jo urheilusuoritukseen.

Väsynyt työntekijä

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.