Lukijalta | Kouvolan talous kuntoon paikallisten rakennusurakoiden voimin

Viime päivinä on Kouvolan Sanomat tuonut esiin Kouvolan uuden uimahallin rakentamisen. Yksi suurista kysymyksistä on, mihin se tehdään. Pääpaino on esityksillä Tervaskankaan kauppakeskittymän ja Urheilupuiston välillä. Sijoitetaan se kumpaan paikkaan tahansa, veronmaksaja sen lystin maksaa.

Valtuuston tulee miettiä mihin vähenevät verorahat käytetään. Tehdäänkö uusi uimahalli, pari koulua ja monitoimitaloja. Jotakin jo tehdään ja siihenkin tarvitaan rahat.

Vai korjataanko sittenkin vanhoja ja aletaan pitämään niiden kunnosta huolta. Huolta on tietysti pidettävä uusistakin kohteista.

Huolehtiminen on aloitettava jo hankesuunnittelusta lähtien elinkaarimalli huomioiden. Tämähän tarkoittaa suunnittelussa huomioitavan ratkaisut, jotka myös mahdollistavat rakennuksen riittävän huollon ja kunnossapidon laadukkaan seurannan.

Ilolla laitoin merkille kaupungin rakennuttajaosaston ja tilaliikelaitoksen aloittaneen markkinavuoropuhelut, joissa paikalliset yrittäjät ja tietysti muutkin ympäri Suomen olevat yrittäjät saavat tuoda omia näkemyksiään ja menettelytapojaan esiin.

Valitettavana pidin sitä, että niin paikallisten suunnittelijoiden, urakoitsijoiden kuin rakentajienkin edustus oli vähäistä. Lieneekö syynä töiden paljous vai luontainen häveliäisyys tuoda omaa osaamistaan ja halukkuuttaan esiin osallistumalla tilaisuuksiin.

Kouvolan Asunnot on myös käynnistänyt tällaiset markkinavuoropuhelut. Paikallisia yrittäjiä pitää saada mukaan tilaisuuksiin ja kilpailutukset sellaisiksi, jotta paikalliset voivat edes tarjota kohteita. Kyllä me kouvolalaiset osaajat pystymme esillä olevien hankkeiden mittakaavan mukaiset hankkeet suunnittelemaan ja urakoimaan.

Kouvolassa toimiville paikallisille yrityksille mahdollisimman paljon kaupungin omia hankintoja mahdollisuuksien mukaan, hankintalaki huomioiden. Se tuo työtä ja elinvoimaa kaupunkiin.

Rohkeutta ja uskallusta myös hankintatoimeen. Kyllä me yhdessä onnistumme.

Raimo Pehkonen

Yrittäjä ja sähkösuunnittelija, Kouvola